Шумен  4 °CСъбота, 4- ти Декември
USD  1.7322 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Ловец простреля пеликан, друг го спаси

Ловец простреля пеликан, друг го спаси Източник: Снимка: РИОСВ-Шумен

Област

Бдителен ловец откри паднал на една страна Розов пеликан край магистрала "Хемус" близо до Каспичан и го занесе във ветеринарна клиника, за да не стане жертва на чакали. Оказало се, че птицата, необичайна за региона, е била простреляна в крилото. След операция от него са извадени две сачми. 
"Това не може да е станало случайно, подобни случайности са невъзможни", каза ветеринарният доктор Румен Маринов от град Нови пазар, при когото загриженият ловджия първо занесъл птицата. Случката е от края на миналата седмица, а от РИОСВ-Шумен съобщават в понеделник, че всичко с Розовия пеликан е наред. Той е бил опериран успешно в Спасителен център за диви животни "Зелени балкани" в Стара Загора. Имал счупена малка кост, но със сигурност скоро ще може да лети.
Д-р Маринов пръв поел грижата за птицата късно привечер и дори пеликанът останал да нощува в клиниката, като му осигурили добри условия. Ветеринарят не се заел с лечение, защото крило на птица и особено защитен вид, трудно се лекува. Той подал сигнал до екоинспекторите, те се отзовали за час и взели решение да транспортират пеликана в Стара Загора. По-късно от спасителния център се обадили на д-р Маринов и му разказали за успешната операция. Ветеринарят е авджия със стаж и председател  на ловна дружинка. Затова е категоричен, че толкова голяма птица, с размах на крилете около 2 метра, не можеш да простреляш случайно. Какъв човек обаче, трябва да си, за да сториш подобно нещо, недоумява докторът.
От 1962 г. Розовият пеликан е защитен вид,  а от 1985 г. е в Червената книга.
 
 
 


Прочетете също
Шумен 01.12.2021 г. 14:55:36 ч.
Top