Шумен  -1 °CЧетв, 27- ми Януари
USD  1.73435 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Любомир Христов обсъди пробелемите на хората с увреждания

Любомир Христов обсъди пробелемите на хората с увреждания Източник: Община Шумен

Шумен

Кметът Любомир Христов се срещна днес с председателя на регионалната организация на Съюза на инвалидите в Шумен Иванка Казакова, председателя на регионалната организация на хората със зрителни увреждания Нели Коларова и председателя на ТПК „Иглика“ Галина Миразчийска по повод Международния ден на хората с увреждания 3 декември. На нея присъстваха също и членове на съюзните организации.
По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с подобряване на достъпността на градската среда, достъпа до образование, възможностите за трудова реализация, както и качеството на социалните услуги за хората с увреждания. Председателят на Съюза на инвалидите Иванка Казакова изрази готовност за по-активни контакти с местната власт. „Смятаме, че можем да бъдем полезни особено, когато се обсъждат предстоящи строителни и ремонтни дейности по улици, тротоари и обществени сгради, както и по отношение на извършваните социални услуги и достъпа на хората с увреждания до тях“, коментира Казакова.
Макар че осигуряването на възможности за трудова реализация е преди всичко държавна политика Любомир Христов припомни, че общинската администрация осигурява най-много работни места за хора с увреждания. Кметът покани представител на съюзните организации да участва в заседанията на архитектурния съвет в общината. „Когато се срещаме с инвеститори, поставяме и въпроса за работни места за инвалиди. Затова ще ви помоля да ни помогнете с конкретна информация за хора, които бихме могли да предложим по време на  тези разговори или пък да се ангажирате вие да им предоставяте такава“, предложи Христов. По думите му, хората с увреждания се сблъскват с проблеми, за които другите хора не винаги се замислят. „Затова е важно да привлечем повече съмишленици, ангажирани с тези проблеми и да работим заедно за подобряване на условията на живот за хората с увреждания“, каза кметът.
По инициатива на двете организации бе обсъдена и необходимостта от изграждане на обществен съвет в подкрепа на хората с увреждания.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top