Шумен  20 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Лекуваха жена от лаймска болест

Лекуваха жена от лаймска болест Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Жена на 59 г. е била лекувана в инфекциозно отделение на МБАЛ-Шумен от лаймска болест през март. Случаят е регистриран в седмичната справка на РЗИ-Шумен за епидемичната обстановка в областта, но интересното е, че пациентката е била ухапана преди година и половина, а постъпила на 5 март в здравното заведение, защото болестта се обострила. Специалисти успокояват, че кърлежи в региона още не се плъзнали. Със затоплянето на времето и раззеленяване на природата обаче, хората трябва да бъдат много внимателни, когато са на открито. Този случай е показателен.
При него потърпевшата от Шумен, която е фелдшер, била ухапана по крака и сама извадила кърлежа. Приложен бил 30-дневен курс на лечение и е проследявана. Чувствала се добре, но след месеци започнали болки в краката и кръста, които се усилили, а сега серологично изследване е показало отново положителен резултат.
В Шуменско през изминалата седмица намаляват случаите на остри респираторни заболявания и грип. Регистрирани са били 59 болни срещу 87 за предходната седмица.
Има петима заболели от варицела и по един от туберкулоза и вирусен хепатит.
 
 
 


Прочетете също
Top