Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Легендата Мария Петрова изпитва млади гимнастички в Шумен

Легендата Мария Петрова изпитва млади гимнастички в Шумен Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Трикратната световна и европейска шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова днес посети Шумен. В спортен комплекс „Плиска“, вицепрезидента на федерацията по художествена гимнастика бе част от комисия, която проведе изпит на 21 гимнастички от шуменския клуб „Ритмик“. Целта бе да се провери нивото на младите таланти, те бяха подложени на редица упражнения за покриване на „Ниво 1“, което от 2020 г. е задължително за участие в състезания от държавния спортен календар.
В комисията, освен легендата на българската художествена гимнастика Мария Петрова, участваха още Мария Гатева, гл. асистент от НСА и Мария Кънчева, треньор по художествена гимнастика. В залата присъства и треньорът в СК "Ритмик" Марийола Спасова. 

„Ние сме щастливи, за първи път сме в Шумен. Българската федерация идва на място, за да види как се работи тук, в какви условия и с колко деца. Важно е и децата да видят нас и външен поглед за работата им в залата. Ако някое дете не успее да покрие нормативите, може да се яви втори път и тогава да успее“, коментира Мария Петрова. Тя обясни, че това  реално не е ново изискване, с него целта на федерацията е да върне отново успешния начин на работа в клубовете в страната. „Това е единна програма, която създава солидна база за всички занимаващи се с художествена гимнастика, който позволява и да се надгражда. На нас ни трябваше много време отново да създадем тази програма и да убедим клубовете да ни следват и да вярват, че това е правилния път. Вече имаме 1 800 деца, които са изпитани в цяла България“, допълни Петрова. Една от най-успешните гимнастички на България и особено в индивидуалните състезания коментира и случващото се в спорта към момента. По думите на Петрова, художествената гимнастика се развива много динамично и конкуренцията е изключително силна. „Това е знак за гордост, защото повишава нивото на спорта ни. В последните години ансамбъла е този, който носи златни медали, но индивидуалното не остава никак назад. Имаме своите звезди, като Катрин Тасева и Невяна Владинова, които също печелят медали. С гордост мога да заявя, че нашите гимнастички по нищо не отстъпват на ансамбъла и се надявам да ни зарадват  със златен медал, работи се в тази посока“, подчерта още Мария Петрова.
Красимир Людмилов
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top