Шумен  11 °CСъбота, 5- ти Декември
USD  1.60855 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Лабораторията за PCR тестове на „МБАЛ Шумен” заработва до месец

Лабораторията за PCR тестове на „МБАЛ Шумен” заработва до месец Източник: Снимка: Инфо Шумен

Шумен

Аванс от 20 000 лв. за апаратура са преведени на фирмата-доставчик на лабораторните съоръжения за PCR тестове, информира изпълнителният директор на „МБАЛ Шумен” д-р Димитър Костов. Времето за доставка на апаратурата е 20 дни, през които ще бъде подготвено необходимото помещение.
90 100 лв. струва цялостното оборудване на лабораторията за PCR тестове на „МБАЛ Шумен” - 60 000 лв. от тях са за апаратура, а останалите са за оборудване на помещението. Досега са осигурени 50 000 лв. от бизнесмените братя Кюркчиеви, чакат се и обещаните от Министерството на здравеопазването средства, допълни д-р Костов.
Очаква се до месец лабораторията за PCR тестове в „МБАЛ Шумен” да заработи. Това ще намали разходите на лечебното заведение, което ще спре да изпраща проби извън Шумен. Областната болница дължи на УМБАЛ „Св. Марина”-Варна за PCR тестове 72 000 лв., които трябва да плати до края на месеца.
107 пациенти с доказан COVID-19 се лекуват в „МБАЛ Шумен” днес, съобщи д-р Димитър Костов. Всички те са с пневмония, леки случаи в областната болница не приемаме, допълни той. Още девет души са изследвани, а трима са приети.
28 души от персонала на Шуменската болницата са извън строя. От тях деветима са лекари - петима болни и четирима карантинирани, 16 медицински сестри, две от които са болни, а останалите са изолирани, и трима технически служители. Проблемът с персонала е особено остър. За всеки 20 пациенти трябва да се грижат по един лекар и една медицинска сестра. В изпълнение на решението на Областния кризисен щаб от 14 октомври, от понеделник в „МБАЛ Шумен” ще заработи инфекционист от СБАЛК „Мадара”. От Комплексния онкологичен център обаче все още не са изпълнили решението на Щаба да командироват реаниматор в „МБАЛ Шумен”. От Областния кризисен щаб се задоволяват само да отправят и пореден призив към лекарите от доболничната помощ да помогнат на Шуменската болница. Засега апелът остава без последствия.
123 са леглата за КОВИД-19 в Шуменската болница в четири отделения: Инфекциозно - 55 легла, Първо вътрешно - 40 легла, Вътрешно отделение в Нови пазар - 20 легла, ОАИЛ - 4 легла, и Детско отделение - 4 легла.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top