Шумен  23 °CЧетв, 22- ри Август
USD  1.76137 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Кубадински с лъв и откриване на Паметника показа Архива

Кубадински с лъв и откриване на Паметника показа Архива Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен


Държавният архив в Шумен подреди интригуваща изложба с документи и фотографии днес на Международния ден на архивите. Най-много въпроси и голям интерес предизвика цветен фотос от лов на лъвове на Пенчо Кубадински, разказа завеждащата д-р Антония Панева. Фотографията на члена на Политбюро на БКП е от Танзания.

На нея той е с пушка в едната ръка, а с другата държи убит лъв.

Снимката е с посвещение на гърба за преславянина Георги Начев, дългогодишен секретар на Окръжния комитет на БКП-Шумен и член на ЦК на партята от 1981 до 1990 г. "На др.Начев спомен от лова ми на лъвове в Африка - Танзания 1981", е написал заклетият фен на лова.
Снимката е открита най-случайно, докато строители рушат сграда в София. Майстор попада на много документи и те са предадени съвестно в Централен държавен архив през октомври 2018 г. Понеже Начев има фонд в Държавен архив - Шумен те се изпратени тук и така стават част от изложбата като най-нови попълнения. Ловната снимка е редом до кадри от откриване на Паметник "Създатели на българската държава" над Шумен, на които бившият първи Тодор Живков прерязва лентата.

Общо 5 теми са застъпени в изложбата. Цяла витрина е с дарения от шуменеца Николай Калев, който поверява на Държавен архив документи за своя баща художника Любен Калев. Също и материали за музикантката Мила Пенева, ученичка на известната Павла Жекова.
Архивът днес отличи, освен дарител на годината - Николай Калев и приятел на институцията - Ивелина Иванова от редакцията на радио "Фокус". Грамотата за читател на годината заслужи преподавателят по история от СУ "Йоан Екзарх" Андрей Соколов.

В деня на отворените врати много ученици и граждани надникнаха в хранилищата, където се пазят ценни документи.


Прочетете също
Top