Шумен  4 °CВторник, 27- ми Февруари
USD  1.80228 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Крадец с 13 присъди и инфаркт иска по-малко затвор

Крадец с 13 присъди и инфаркт иска по-малко затвор Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Рецидивист с 13 присъди и дълга затворническа история, не е доволен, че ще лежи още 5 г. в затвора. Васил С./57г./ атакувал ефективното наказание, произнесено от Окръжния съд в Шумен, но Апелативен съд-Варна го потвърждава като правилно. 
Последната 14-та присъда на Васил идва след като откраднал две дебитни карти и 260 лв. от шуменски пенсионер. Апашът успял да източи 5 200 лв., извършил 35 тегления за три дни и похарчил парите. Жертва на Васил станал пенсионерът Г.С. на 71 г. от Шумен, който имал къща в Омуртаг и на 6 октомври м.г. отишъл да чисти двора й. Докато работел навън, крадецът се вмъкнал в къщата, взел два портфейла с парите, картите, шофьорската книжка и личната карта на домакина. Сред находките било и листче с нужните ПИН-кодове. За три дни от банкомати в Търговище и Шумен източил крупната сума. Собственикът забелязал липсите чак на 8 октомври и тогава алармирал банките. Бързо станало ясно от кои банкомати са теглени парите, а опитен криминалист от Шумен разпознал "героят" Васил по записи от камери.
Той бил прясно излязъл от затвора - на 20 юли. Арестували го в началото на ноември. Междувременно Васил лежал на два пъти в болница, защото го покосил инфаркт, но го спасили. От есента на м.г. е зад решетките. Делото пред Окръжен съд в Шумен вървяло по съкратена процедура. Магистратите намалили с 1/3 наказанието и му наложили 5 г. затвор при строг режим, 5 200 лв. глоба и да възстанови 5 469 лв. на пенсионера. Това е най-високото наказание, налагано на Васил. Ефективните му присъди датират от 1980 г. и са били между 6 месеца и 4,5 години. Васил може да обжалва и пред Върховен касационен съд.
 
 


Прочетете също
Top