Шумен  3 °CСъбота, 22- ри Февруари
USD  1.81079 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Конкурсът за унгарска поезия очаква и видеоклипове

Конкурсът за унгарска поезия очаква и видеоклипове Източник: Снимка Община Шумен

Култура

Шумен ще бъде домакин на ХХVII Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература от 24 до 26 април в НЧ „Добри Войников-1856“. Заявки за участие се приемат до 10 април. За първи път в конкурса има и нова категория – „Дигитална поезия“. Участниците в нея могат да запишат своя видеодраматизация с камера или телефон. Клипът трябва да включва стихове от унгарски поети или композиция от творби на унгарски и български поети, може да има анимация, музика и други, а времетраенето трябва да е до 3 минути.
Конкурсът тази година е посветен на 100 години от началото на българо-унгарските дипломатически отношения, на 120 години от рождението на унгарския писател Шандор Мараи и на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов.
В него могат да участват ученици, непрофесионалисти, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, които изпълняват по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия с общо времетраене 10 мин.
Участниците ще бъдат разделени в пет групи: Ученици до 11 години, Ученици над 11 години,  Непрофесионалисти,  Студенти от ВУЗ по изкуствата, Професионални актьори.
Малолетните участници е необходимо да представят писмена декларация за съгласие от родител/попечител.
Заявки за участие се приемат на адрес: отдел „Култура, младежки дейности и спорт“, бул. „Славянски“ №17, Община Шумен, 9700 Шумен или на имейл адрес: konkurs.shumen@gmail.com.
Подробна информация за статута на конкурса и заявка за участие може да намерите на: https://www.shumen.bg/
За всички победители в отделните групи са предвидени парични награди, а голямата награда за изключително художествено изпълнение е на стойност 1000 лв. Конкурсът се организира през 2 години от 1969 г. насам от Община Шумен, Унгарския културен институт при Посолството на Унгария в София, под патронажа на Министерството на културата, с подкрепата на Националния фонд „Култура“ на Унгария и Община Дебрецен, творчески, образователни институции, спонсори, семейство Поповски и къща-музей „Лайош Кошут“.
Инфо Шумен
 


Прочетете също
Top