Шумен  11 °CСъбота, 5- ти Декември
USD  1.60855 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Командироват двама лекари в МБАЛ Шумен

Командироват двама лекари в МБАЛ Шумен Източник: Снимка: Инфо Шумен

Област

Двама лекари - реаниматор от Комплексния онкологичен център и инфекционист от СБАЛК „Мадара”, да бъдат командировани в МБАЛ Шумен. Това реши Областният кризисен щаб на заседанието си днес. Мярката се налага тъй като трима от деветимата реаниматори в Многопрофилната болница са положителни за КОВИД-19.
62-ма са пациентите, които се лекуват в МБАЛ Шумен в момента, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Димитър Костов. Днес са направени още 12 проби, които почти сигурно ще бъдат положителни. От медицинския персонал досега има положителни седем лекари, десет медицински сестри, седем санитари, един рехабилитатор и един технически секретар, което затруднява работата в болницата. Секторите, в които се приемат хора с коронавирус, са три - Инфекциозно отделение и Първо вътрешно отделение в Шумен, и Вътрешно отделение в Нови пазар. Техният общ капацитет е 85 легла. Според д-р Костов може би това, което гледахме преди месеци в други страни започва у нас.
Ситуацията е критична, отчете областният управител проф. Стефан Желев. Необходимо е кметовете да се ангажират с по-активни мерки срещу разпространението на заразата, допълни той.
Сред другите решения на Областния кризисен щаб са: извършване на качествен, стриктен и ефективен контрол на противоепидемичните мерки от общинските администрации, които имат правомощия и да санкционират нарушителите; съвместни проверки на екипи от полиция, Здравна инспекция и общини; периодични работни срещи с управители на търговски обекти за повишаване на контрола за носене на маски и спазване на дистанция; задължително носене на предпазни средства при посещение на пазар; преустановяване на масови прояви в пенсионерски клубове и малки населени места.
487 случай на КОВИД-19 са регистрирани в Шуменска област от началото на пандемията, отчете д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ. 179 от тях в момента са активни - в карантина или в болница. 39 случая са регистрирани вчера, като 27 от тях са в Шумен, а останалите 12 в села от областта. Шестима от тях са медицински лица - трима лекари, две санитарки и един технически секретар. Положителни за заразата са лица от 17 до 75-годишна възраст. Четирима ученици и трима учители са положителни за КОВИД-19, но няма класове в карантина, каза още д-р Калоянова.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top