Шумен  15 °CВторник, 2- ри Юни
USD  1.75034 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Кметът Христов: В завода за боклук няма да се извършва горене

Кметът Христов: В завода за боклук няма да се извършва горене Източник: infoshumen.info

Шумен

„Няма да започне изграждането на завод за преработка на битови отпадъци край кв. Дивдядово без да сме сигурни 100 %, че няма да вреди на околната среда”, заяви на пресконференция кметът на Шумен Любомир Христов. Предстои инвеститорите да представят технологията, ще бъде чуто и мнението на експерти. Преди време технологията за преработка на отпадъци, която не предвижда горене, е била представена от инвеститорите в Министерството на околната среда и водите и е получила висока оценка. Любомир Христов допълни, че е договорено с фирмата, приемането на отпадъците от община Шумен да бъде напълно безплатно.
Предвижда се годишно да се преработват 105 000 тона неопасни битови отпадъци от Шуменска област. За нуждите на завода няма да се внасят отпадъци от чужбина. Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на 30 млн. евро, с които ще се реализира първия етап на проекта. Това означава, изграждане на линия за производство на пелети, които ще се изнасят за Германия. Очаква се събирането на необходимите разрешителни да приключи в рамките на около година, а строежът на първия етап да приключи за 12-15 месеца. След проучване на пазара на електроенергия ще се пристъпи към втория етап, предвиждащ изграждане на когенератори за производство на ток.
„Ако не бъде изграден завод за преработка на отпадъци, до 6-7 години ще има криза със сметта, защото ще бъде изчерпан капацитетът на Регионалното депо“, заяви зам.-кметът по строителство и благоустройство инж. Боян Тодоров. Според него, това е бъдещето на преработката на смет, само две страни в ЕвропейскиЯ съюз все още депонират отпадъците си.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 02.06.2020 г. 15:46:16 ч.
Шумен 02.06.2020 г. 15:46:16 ч.
2 юни - Ден на Ботев
Top