Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Кметът: Националният статут на Паметника дава възможност за реставрация и консервация

Кметът: Националният статут на Паметника дава възможност за реставрация и консервация Източник: Снимка: infoshumen.info

Култура

Уникалният мемориален комплекс „Създатели на българската държава“ над Шумен вече е обект с национално значение, който е вписан в регистрите на Министерството на културата като паметник, а не както досега, като група сгради. Така кметът Любомир Христов коментира заповедта на министъра на културата Боил Банов от края на миналата седмица, с която се предоставя статут в категорията „национално значение“. По думите му това е големият подарък за шуменци за празника на града и нещо, за което кметското ръководство настоява от години. Христов припомни, че за да се стигне дотук, общинската администрация трябваше да извърши огромен труд и да събере разпиляната документация около неговото изграждане.
„За нас беше много важно да има статут, който ще ни даде възможност да кандидатстваме за финансиране, чрез програми за опазване на националното и световното културно наследство. Ще търсим средства, както по национални, така и по европейски проекти. Досега, без статут, това беше невъзможно. Един от задължителните критерии в оценката за допустимост е паметникът да попада в категорията „национално“ или „световно“ значение, да е национална или световна културно-историческа ценност“, обясни кметът.
Паметникът „Създатели на българската държава“ е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Шумен. Той се стопанисва от ОП „Туризъм, публични прояви и атракции“. Тази година не е показателна поради обективни обстоятелства, каза още Христов, но през 2019 година комплексът е бил посетен от близо 29 000 туристи, без да се отчитат дните за безплатните посещения и масовите прояви.
Той припомни още, че от години общината работи с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство по въпроса за предоставяне на статут на Мемориалния комплекс. Процедурата започна във връзка с необходимостта от извършването на укрепителни дейности, за да се осигури безопасността на работещите в комплекса и на многобройните туристи, които го посещават.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top