Шумен  28 °CСъбота, 1- ви Окт.
USD  2.00639 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Кметът на Върбица се срещна с кмета на Осло

Кметът на Върбица се срещна с кмета на Осло Източник: Община Върбица

Област

Завърши работната среща на българските представители на общините, в която участва и кметът на община Върбица инж. Мердин Байрям, в качеството му на член на ръководството на НСОРБ. Делегацията гостува в Кралство Норвегия по проект“Растеж чрез активизиране на местния потенциал”, съобщиха от Пресцентъра .
Началото на деня започна със среща с кмета на на норвежската столица Осло г-жа Мариане Борген, а веднага след това г-жа Мари Ейке Нилсън- началник кабинет на управляващия кмет направи презентация на системата на управление.
По късно г-н Одун Гарберг от Агенцията за климата представи на гостите Стратегията за климата на град Осло.
Кметицата г-жа Борген любезно посрещна българските гости в работния си кабинет, а след изключително полезните делови разговори им предложи обиколка с екскурзовод в сградата на кметството.
Монументална сграда с кубична архитектура и своеобразна интериори. Това модерно кметство изобщо не прилича на богато украсените средновековни кметства на други европейски градове.  Това е място за отличаване с Нобелова награда за мир, една от особените исторически забележителности на столицата на Кралство Норвегия, и достъпно за всеки желаещ да го разгледа обстойно.
Впечатляващ е Часовникът на кметството в Осло.

Той показва обичайното време, звездното време, позицията на Слънцето и Луната. Имат два циферблата: външен (с римски цифри от I до XII) и вътрешен (с арабски цифри, от 1 до 12 на едната половина и аналогично на втората), както и няколко стрелки. Показалец под формата на обикновена стрелка показва текущото време на светъл външен циферблат. Вторият индекс, със звездичка, показва така нареченото звездно време на вътрешния тъмночервен циферблат. Показалецът под формата на Слънцето (златен диск с лъчи) показва движението на звездата в небето и текущия знак на зодиака. Лунният индикатор (наполовина черна, наполовина сребриста сфера) показва фазата на луната (да речем, тя е сребриста при пълнолуние и абсолютно черна при новолуние). Показалецът на дракона показва затъмнения (в този случай той покрива слънчевите и лунните указатели)
По късно нашите представители  отпътуваха, впечатлени от изключителното гостоприемство на норвежките домакини.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top