Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Кметът на Шумен: Ще преодолеем кризата със съпричастност и добра енергия

Кметът на Шумен: Ще преодолеем кризата със съпричастност и добра енергия Източник: Снимка Инфо Шумен

Шумен

"Кампанията “Помогни сега” в Шумен обедини много хора в помощ на институциите с най-голяма отговорност в борбата срещу коронавируса. Болниците, лекарите, сестрите поемат отговорността за живота ни и трябва да бъдат подготвени, за да не се налага да избират кого да спасяват. Изминалите седмици ни показаха, че солидарността може да събере заедно големия бизнес, хора с по-големи и по-малки възможности. Сред тях са и шуменски младежи, които живеят и работят в чужбина, но са решили да ни помогнат да се справим с това предизвикателство. А опасността може да застигне всеки от нас, наши близки или съвсем непознати хора. В този смисъл смятам, че съпричастността и добрата енергия, които се отключиха, ще ни помогнат да преодолеем кризата. Може би това е най-важното нещо, които се случи през последните две седмици". Така кметът на Шумен Любомир Христов оценява в свое обръщение към шуменци всичко, което ни се случва в последните дни на изпитание. 
И продължава: "На този фон смятам за неуместни някои от емоциите и упреците към администрацията, които коронавирусът изкара в публичното пространство. Бих искал да напомня, че МБАЛ е областна болница. Независимо от това всяка година Община Шумен заделя по 100 000 лева от бюджета си за закупуване на медицинска апаратура. През 2020-та ще финансираме наложителния основен ремонт на болничната аптека. Благодаря на кметовете на другите общини, които обявиха, че също ще помогнат на най-голямото здравно заведение на територията на областта. Но предложенията към нас - да похарчим колкото се може повече средства в момента, не ми се струват особено разумни. Да бъдем по-конструктивни и да мислим в една посока, когато имаме да решаваме ежедневно множество проблеми. Ние не знаем, а и никой не е наясно какво точно предстои и докога. Разсрочването на данъчните плащания, отмяната на търговете, невъзможността да се извършват в пълен обем различните дейности води до ограничаване на средствата, които постъпват в общинския бюджет. Затова и харченето на парите трябва да бъде с мярка и загриженост за бъдещето".
Градоначалникът за пореден път се обръща към всички съграждани с молба да спазват наложените мерки. Специално внимание отделя на възрастните – "Моля, останете си вкъщи. Така ще ни помогнете да се справим с разпространението на заразата. Има кой да се погрижи за вас. Вашите близки, децата ви, социалните работници и доброволците ще ви помогнат. Най-важното сега е да опазим живота и здравето на хората". Градоначалникът призовава и за спазване на карантината тези, които са имали рискови контакти или се завръщат от чужбина. "Отговорното спазване на правила също е проява на съпричастност", казва кметът Христов.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top