Шумен  5 °CПетък, 4- ти Декември
USD  1.6096 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Милена Недева кмет на Каспичан: Отказвам повече да се страхувам

Милена Недева кмет на Каспичан: Отказвам повече да се страхувам Източник: Инфо Шумен

Шумен

Кметът на Каспичан Милена Недева е под карантина след като е дала положителен резултат на PCR тест. Тя публикува на официалната Фейсбук страница на Община Каспичан пост, посветен на това как да се отнасяме с опасната болест. Потърсихме я за коментар.

Г-жо Недева, в поста Ви във Фейсбук се обръщате към хората с няколко съвета. От какво бяха предизвикани те?

- Моята идея за съветите дойде от това, което виждам по медиите. Информацията в тях трябва да идва от специалисти. Да няма наслагването на негативна информация. Да слушаме непрекъснато колко хора ще умрем след две седмици или след един месец. А да се повтарят правилата, които да се спазват, и това, което трябва да се прави за справяне със ситуацията.
По силата на работата, която изпълнявам в момента, се занимавам с хората, които се поставят под карантина. Оказа се, че много от тях не знаят точно как трябва да постъпят. Докато получат от РЗИ предписание, съдържащо необходимата информация, вече са минали няколко дни.
На хората трябва да се обяснят няколко прости неща. Какво да правят, ако дадат положителен резултат на тест. От кой ден остават вкъщи, от кой ден започва да тече карантината, кой им издава болничен лист, какво се случва с близките, с които живеят, на тях кой ще им издаде болничен лист, колко дни трябва да стоят у дома. Ако настъпи влошаване на състоянието по време на карантината, към кого да се обърнат.
Увеличават се хората, приемащи лекарства, които могат да бъдат опасни за тях. Аз имах случай, при който моя позната, живееща сама, ми се обади в 8 вечерта по телефона, за да ми каже, че умира. Оказа се, че има 38 градуса температура, без други симптоми. Чувах се с нея до 1 през нощта, когато температурата й вече беше спаднала, а жената - успокоила.
Сблъсквам се с хора, които са на ръба на паник атака или нервна криза. А това не трябва да се допуска.

В поста си предлагате към три Д - дезинфекция, дистанция, дисциплина, които трябва да се спазват, да се добави и четвърто.

- Да, предлагам и четвърто - добро настроение. Днес забелязах, че на страницата на „МБАЛ - Шумен” като мисия на лечебното заведение е написано: „Да продължим радостта от живота заедно!”. Стана ми много приятно когато прочетох това послание, което не е публикувано сега. Познавам лично много от хората, които работят в болниците и в Шумен, и в Нови пазар. Виждам на какво са подложени. Умората се натрупва и това е една от основите причини да се разболяват толкова много лекари. Не може физически да работиш по 15-20 часа и да бъдеш в добро здраве. От друга страна не може да не се преживява, когато всеки ден в ръцете ти умират хора.

Ние често публикуваме информация от Шуменската болница и РЗИ и знаем ситуацията, но няма как медиите да спрат да пишат по темата, защото ще бъдат обвинени, че правят медийно затъмнение.

- Това е така. Но, прочетох в медиите, че „МБАЛ - Шумен” закъсва за кислород. В разговор с д-р Костов обаче разбрах, че болницата има пари за кислород. Оказа се, че някой е искал да направи дарителска кампания, а от лечебното заведение са заявили, че със събраните средства ще се плати този разход. На практика болницата не е останала без кислород, но прочитайки такова заглавие се остава с друго впечатление. Затова предлаганата информация трябва да бъде много точна.
В определени медии заглавията са само такива - шок, ужас, черни рекорди. Във всяка новина първо се казва колко положителни теста има, колко починали. Информацията трябва да се предлага в по-мек вариант. Не може да отвориш някой сайт и да прочетеш, че до определена дата ще умрат хиляди хора.
Трябва да се даде надежда на хората. Да се каже какво трябва да се направи, за да не умрат хиляди хора.
За първи път вчера видях видеоклип по телевизията, насочен най-вече към младите, който е направен положително. Не трябва само да се повтаря: вие сте виновни, ще умрат хиляди защото не спазвате мерките. Трябва да се обясни какви да са маските, как трябва да се носят.
Да се намалява стресът. На тези хора, които остават в къщи трябва да им се каже как да организират правилно ежедневието си. Ако не са под карантина, да отидат до библиотеката.
Да си вземат книга, вместо да четат новини.
Инфо Шумен 

 
 


Прочетете също
Top