Шумен  -2 °CНеделя, 10- ти Декември
USD  1.81482 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Кметът Любомир Христов се срещна с Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България

Кметът Любомир Христов се срещна с Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България Източник: Община Шумен

Шумен

Кметът на община Шумен Любомир Христов и посланикът на Ирландия в Република България Н. Пр. Мартина Фийни проведоха официална среща днес в общинската администрация. На нея присъстваха и зам.-кметовете Татяна Костова, Найден Косев, Росица Антонова, Светлана Маркова и Боян Тодоров.
Това е първо посещение на ирландския дипломат в Шумен. По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в различни сфери на обществения живот. Кметът Любомир Христов припомни богатото културно-историческо минало на града. Той посочи, че един от приоритетите на общинското ръководство сега е ускоряване на икономическото развитие на района, привличането на нови инвеститори в областния център и покани посланик Фийни да посети Индустриалния парк – един от най-модерните в страната.
Н. Пр. Мартина Фийни сподели, че предварително се е запознала с историята на града. Тя прояви интерес към съвременния Шумен с оглед на възможностите за създаване на двустранни икономически връзки. Според нея Шумен има потенциал и би предизвикал интереса на ирландските инвеститори, за които е важна обаче и добрата транспортна инфраструктура. „Нашият ирландски опит показа, че модерната транспортна мрежа, изградена преди повече от 20 години, даде силен тласък за развитието на икономиката в цялата страна“, добави Фийни.
По думите на кмета Любомир Христов изграждането на магистрала „Хемус“ е от стратегическо значение за Шумен. Той изрази съжаление за забавянето на строителството. „Въпреки това не сме загубили надежда, че до няколко години магистралата ще е готова. Построяването на такова пътно съоръжение е от изключително голямо значение не само за Шумен, но и за развитието на цялата североизточна част на страната ни,“ каза кметът.Двамата изразиха готовност да продължат контактите, а в края на срещата Любомир Христов връчи на Н. Пр. Мартина Фийни сувенир с изображение на Мадарския конник – глобалният символ на България.
По-рано посланик Мартина Фийни откри фотодокументалната изложба „Оценката на Шоу“, която ще гостува в Шумен до 23 декември. Експозицията се състои от 13 пана, които представят живота и творческата дейност на известния ирландски драматург и писател Джордж Бърнард Шоу. Те са подредени в каталожната зала на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”, а организатор на изложбата е Посолството на Република Ирландия в България.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top