Шумен  21 °CНеделя, 5- ти Юли
USD  1.74254 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Кметът Георгиев: Няма никаква опасност от зараза за населението на община Нови пазар

Кметът Георгиев: Няма никаква опасност от зараза за населението на община Нови пазар Източник: Снимка: infoshumen.info

Област

"Ситуацията в лагера, където са настанени руските строители, е овладяна, имаме много добра комуникация с всички отговорни органи. Няма никаква реална опасност за населението на нашия град и община. Няма повод за притеснения" - това обяви по време на своя извънредна среща с общинските съветници на Нови пазар днес кметът Георги Георгиев. Той коментира появили се слухове, че работниците, настанени в лагера са си позволили да го напускат. "Чувам всякакви коментари, че са излизали да си купуват храна от магазините от града, да пият бира... Това са съчинения. Разбирам притесненията на хората, но е важно да споделя, че в община Каспичан, в местността "Кирека" също има настанени хора, които са с изтекла карантина и нашите съграждане може да си видяли някои от тях", предположи Георгиев.
Той даде пълна хронология относно заразените с covid-19 и взетите мерки:
-108 руски граждани пристигат на 15 май на летище София и са докарани в Нови пазар в обособено селище - лагер до Техникума по селско стопанство.
-На 25 май е първият установен случай на хоспитализиран 59-годишен руски гражданин. Служителите на РЗИ вземат проби от 118 души /108 руски граждани и 10 на обслужващ персонал/
-Част от пробите са обработени на 26 май и са установени още 3 случая на руски граждани с коронавирус, изолирани са в селището и са поставени под 28-дневна карантина.
-На 27 май са открити още 2 случая и вече също са под 28-дневна карантина. Така случаите са общо 6.
-На обслужващия персонал пробите са отрицателни. Чакат се резултатите на шофьорите, превозвали работниците от летището до лагера и те са изолирани по домовете им.
-На 29 май изтича карантината на работниците с отрицателни тестове. Тогава ще се нанправи ново тестване и ако резултатите са отрицателни, започват работа по трасето.
Днес в 10 ч. на заседание на Общинския кризисен щаб са набелязани още решения за противоепидемични мерки и обезпечаване на пълна изолация на лагера, който е под собствена охрана и тази на полицията. Всички контейнери /те са вътре в лагера/ да се дезинфекцират преди да се предадат на сметоизвозващата фирма, е една от мерките.
Относно храненето на работниците то се извършва от шуменска фирма за кетъринг, която оставя доставките на специални поставки, откъдето лагеруващите ги вземат.
Предстои да дойдат още 4 групи работници, които ще работят по трасето на националния обект.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top