Шумен  9 °CСряда, 14- ти Април
USD  1.63476 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Каспичанец пое на велосипед от Берлин до Шипка

Каспичанец пое на велосипед от Берлин до Шипка Източник: Снимка: Фейсбук

Област

Тодор Андреев от град Каспичан, който от 4 години живее в Германия, предприе патриотично предизвикателство - трябва да измине над 2 000 км. с велосипед от Берлин до връх Шипка. Смелчагата стартира в четвъртък, на 21 февруари, а на 3 март трябва да финишира на славния връх и да развее победоносно трибагреника. Както подобава, 26-годишният Тодор пое след пищен нашенски ритуал за успех от Александерплац. Беше изпратен с пита и кръшно хоро от българската фолклорна група "Сборенка". Сред агитката бяха и близнаците виртуози на пиано Хасан и Ибрахим Игнатови. Ден преди старта каспичанецът прие свето кръщение в храм "Св.Цар Борис Покръстител" в Берлин.
Ако е рекъл Бог, велосипедистът трябва да превземе 10 държави, като премине през техните столици. Планира да прекоси Чехия, Австрия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Македония, а на 10-ия ден да влезе в София. За да успее да стигне за националния празник на Шипка, трбява да изминава по 200-300 км. дневно. За почивка и сън ще му остава символично време, но е решен да успее. Велосипедният му стаж не е голям, но е тренирал почти всеки ден преди да стартира. Целта му е дори да постави рекорд за Гинес с постижението си и кандидатурата е направена. Най-важното е обаче да докаже силата на българския дух, както и че българите, озовали се по някаква причина извън родината, милеят за нея. Тодор признава, че е упражнявал много дейности у нас, опитвал се да изкара пари с честен труд, но стигнал до отчаяние и се принудил да замине за Германия. Сега е спокоен за настоящето си, работи за голяма търговска верига, но не смята да къса връзката с родината. До 2-3 г. планира да се завърне окончателно и да реализира проект в полза на всички българи.
Тодор е завършил "живопис" в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн "Дечко Узунов" в Казанлък. Съгражданите му в Каспичан помнят неговите изложби, а творецът се надява един ден отново да има муза за изкуство у нас.
 
 


Прочетете също
Top