Шумен  4 °CВторник, 28- ми Януари
USD  1.774 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Изложба в изоставен хотел показва и "голямата екскурзия"

Изложба в изоставен хотел показва и "голямата екскурзия" Източник: Снимка: Фейсбук

Област

Емблематичен хотел на Балкантурист, който сега тъне в разруха в старата столица Велики Преслав, ще бъде използван за изкуство от 4 до 7 април. Мястото става декор за творбите на художници и фотографи от България, Гърция, Македония и Сърбия, участвали в едномесечни арт-резиденции в Битоля (Македония) и Нови Сад (Сърбия) и са пресъздали травмите и възстановяването след тях. Сред авторите е шуменският фотограф-художник Стоян Николов, който пък разказва за събитията от 1989 г. у нас, т.нар. "голяма екскурзия". Два много силни кадъра, заснети на товарната гара в Шумен и от митинг-шествие по бул."Симеон Велики", са запечатали истината. "Това са снимки правени с риск, не с вдигнат фотоапарат... Техниката се крие в якето, отваряш го и снимаш на посоки", разказва авторът 30 г. след преживяното, което не може да се забрави. С изложбата знаковият хотел ще възкръсне за нов живот, още повече, че вече е бил почистен от инициативна група преславяни, за които това не е първото сторено добро за града им. Защо пространството е знаково за местните хора - първо, хотелът е бил построен с участието и на доброволен труд от местни, а после е бил огласян от абитуриентски балове, сватби и юбилеи. Прекрасни спомени на хиляди хора са свързани с него. Годините, разграбването и трошенето от вандали са превърнали мястото за веселби в сграда, сякаш опустошена от военен конфликт.
Хотелът нарочно е избран за изложбата, която е с призива "Да не се повтаря никога повече". Автори в нея са още Мартина Лапика и Иванка Любомирова Ставрева от България, Depy Antoniou и Aristaios Tsousis от Гърция, Ljubica Meshkova – Solak и Kiril T. Konstantin от Македония, Snezana Petkovic и Bojan Josic от Сърбия, Stratis Vogiatzis и Yorgos Samantas от Caravan Project Productions и фотографът Иван Григоров.
Откриването в сградата на ул."Ахелой" е в четвъртък от 17:30 ч. В следващите дни в Преслав ще има пленер за ученици от Професионалните гимназии по текстил и моден дизайн-Варна, по приложни изкуства в Смолян и от Национално училище по пластични изкуства в Казанлък. Гостите ще посетят исторически места и на 6 април ще покажат сътвореното от тях във втората българска столица.
Проектът се финансира от ЕС, Национален фонд Култура, подкрепен е от Община Велики Преслав и местния Археологически музей и е по инициатива на фондация OPEN SPACE.
 


Прочетете също
Шумен 26.01.2020 г. 14:00:43 ч.
Фото 25.01.2020 г. 12:46:50 ч.
Шумен 26.01.2020 г. 14:00:43 ч.
Смърт след купон
Top