Шумен  9 °CНеделя, 26- ти Март
USD  1.82022 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Изложба графика, живопис и керамика „Коренни жители на Америка”

Изложба графика, живопис и керамика „Коренни жители на Америка”

Култура

На 30 януари, в 17:30 ч. Биляна Васкова, художник по декоративно и приложно изкуство, ще открие в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” изложба графика, живопис и керамика „Коренни жители на Америка”.
Експозицията представя част от индианските племена и народите, които са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка. Сред тях са източногорските индианските племена ирокези, мохикани, хурони и алгонкини от района на Великите езера в Северна Америка; средно- и югозападните индиански племена на САЩ сиукси, шайени, паони, навахо, зуни, апачи чирикауа и команчи; цивилизациите на олмеките, толтеките и маите и империята на ацтеките в Централна Америка; империята на инките в Южна Америка.
Биляна Васкова е възпитаник на Държавната художествено-промишлена академия „Барон Фон Щиглиц” в Санкт Петербург, Русия – специалност „Художествена керамика”; петкратен стипендиант за висше образование на фондация „Отворено общество”. През годините е работила като дизайнер на ювелирни украшения за италианската марка Remida Tornaghi. До момента има дванадесет самостоятелни изложби в България, Русия и Италия, както и участия в съвместни изложби и творчески пленери в Сърбия и Испания. През 2008 г. печели първо място на Националния конкурс по керамика „Un piatto per La Qintana Cybea” в гр. Масса, Италия, а също и специалната награда на конкурса за участие през 2009-та.
Експозицията „Коренни жители на Америка”, организирана по проект към Общински фонд „Култура”, може да бъде разгледана в Изложбена зала на библиотеката до 15 февруари.
Инфо Шумен

 
 


Прочетете също
Шумен 23.03.2023 г. 16:50:51 ч.
Шумен 23.03.2023 г. 16:50:51 ч.
Промяна в движението
Top