Шумен  9 °CНеделя, 26- ти Март
USD  1.82022 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Йотова дискутира със студенти нужната промяна на Европа

Йотова дискутира със студенти нужната промяна на Европа Източник: Снимки: infoshumen.info

Шумен

Над 250 студенти от Шуменския университет "Еп.Константин Преславски" посрещнаха днес в Аулата на ВУЗ-а вицепрезидентът Илияна Йотова, за да дискутират заедно нужната промяна на бъдеща Европа. Срещата в Шумен е финала на едногодишен вицепрезидентски маратон на "Тема: Европа". Още в първата минута вицето предупреди, че това е среща без предварителни бележки и ще говори дори провокативно, но на база на 10-годишен опит. "Искам чрез вас в следващия мандат ролята на България да бъде роля на страна със самочувствие", обърна се вицето към студентите и подчерта, че не може държавата с най-стара държавна традиция да се чувства в периферията. От срещите си до момента вицепрезидентът Йотова разказа, че е установила, че младите българи не са аполитични, "те са много доволни, че някой ги попита какво предлагат за Европа и какво изискват от българските политици".

Предварителните анкети в университетите очертали три проблемни сфери. Първо справедливостта и борбата с корупцията, второ - соцалната политика и борбата с бедността и трето - голямата тема за сигурността. Вицепрезидентът бе категорична, че през 2019 г. европейският проект се нуждае от сериозна промяна. "След няколко много тежки кризи очевидно трябва да има промяна в начина, по който се вземат решенията, в съдържанието на самите политики и много сериозна реформа по отношение дейността на институциите. Като започнете от прословутия брюкселски език, който става все по-далечен и по-неразбираем от европейските граждани и стигнете до съдържанието на самите политики", каза Йотова.

Студенти питаха за европейските програми, интересуваха се дали ще имат възможност за участие в "Еразъм+" в следващия програмен период, а преподаватели поставиха и финансови въпроси за разликата във възнагражденията мужду университети и училища.
Йотова посети и Университетската библиотека, където разгледа уникалния фонд от редки и старопечатни книги. Сред 14-те заглавия я впечатли „Псалтир“ от 1650 г.
 
 


Прочетете също
Шумен 23.03.2023 г. 16:50:51 ч.
Шумен 23.03.2023 г. 16:50:51 ч.
Промяна в движението
Top