Шумен   °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83233 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Губернаторът подкрепи протеста на сестрите

Губернаторът подкрепи протеста на сестрите Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Медицински сестри от Шумен излязоха на втори протест, този път пред областната управа. Остават неизпълнени справедливите им искания за премахване на търговските дружества в здравеопазването, за нормални условия на труд и адекватна работна заплата. Областният управител на Шумен проф.Стефан Желев застана пред тях и обяви, че исканията им са справедливи в частта за достойно заплащане. "Подкрепям ги, че залужават. Трудът им е напрегнат", обяви губернаторът. Каза, че декларацията на сестрите чрез него вече е изпратена до здравното министерство, премиера и омбудсмана.
"Ако дръжавата не вземе спешни мерки и търговията със здраве продължи, хората ще бъдат лишени от качествена грижа, защото нас няма да ни има. Имаме право да искаме, защото се грижим за най-важното - здравето и не бива да позволяваме някой да принизява и омаловажа професията и труда ни", каза пред протестиращите мед.сестрата Антония Тодорова. Тя призова за работа по техните искания, а не да се говорят сухи статистики и неща, които се разминават с действителността. 
Д-р Петко Загорчев също подкрепи протеста на сестрите и обяви, че в четвъртък се навършват 45 г., откакто работи рамо до рамо със сестрите. "Тази система не е ефективна нито за пациенти, нито за нас лекари и здравни специалисти", каза лекарят и обяви, че години наред е изгодна само за политическата олигархия без значение на цвета й.
Има настроения за ефективна стачни действия от 1 април, но сестрите обявиха, че в никакъв случай не биха причинили неудобства на болните. Специалистите по здравни грижи искат почасово заплащане на нощния труд и работни възнаграждения в размер на две минимални работни заплати без значени в коя болница се трудят. 
 
 


Прочетете също
Област 18.04.2024 г. 18:31:36 ч.
Top