Шумен  -2 °CНеделя, 10- ти Декември
USD  1.81482 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Гръцки археолог гостува и в Хуманитарната

Гръцки археолог гостува и в Хуманитарната Източник: Снимки: СУ "Йоан Екзарх"

Шумен

Ученици от XI и XII клас на СУ "Йоан Екзарх Български" се срещнаха с археолога-византолог д-р Николаос Мердзимекис. Както Инфо Шумен писа, той изнесе увлекателна публична лекция в Шуменския университет, а в петък гостува на училището по инициатива на младшите посланици на Европейския парламент и със съдействието на доц. Юрий Проданов, ръководител катедра "Журналистика и масови комуникации".
Д-р Мердзимекис запозна присъстващите с опита на гръцката държава за запазването на европейското културно-историческото наследство чрез примера на Света Гора (Атон). Увлекателният му разказ за преданията и историята за възникване на Атон и неговите манастири беше илюстриран с мултимедийна презентация.

Интерес предизвика фактът, че европейското законодателство е приело утвърдената с императорски хрисовул през 1060 година забрана, която не позволява на жените да стъпват на Атон.
Д-р Мердзимекис акцентира на възможностите за запазване на Света Гора, разкрили се пред Гърция след присъединяването към Европейския съюз. Благодарение на финансовите средства от европейските фондове се подкрепят усилията на гръцката държава за реставрацията на паметниците на културата, съхранявани в Светогорските манастири. По този начин се разширява възможността повече европейски граждани да се докоснат до това културно-историческо наследство, което ги свързва, независимо от техния културен, езиков или религиозен произход. 
 
 


Прочетете също
Top