Шумен  1 °CСряда, 1- ви Април
USD  1.78517 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Голямо шуменско хоро и заря-проверка за 3 март

Голямо шуменско хоро и заря-проверка за 3 март Източник: Снимка Община Шумен

Шумен

Националният празник 3 март ще бъде отбелязан тържествено в Шумен. Община Шумен, Факултетът "Артилерия, ПВО и КИС" към НВУ "Васил Левски" и Шуменският военен гарнизон са организатори на събитията, посветени на 142 години от Освобождението.
Тържествата започват от 2-ри март, понеделник - от 14 часа в танцувалната зала на Младежкия дом ще се проведе дебат на тема "Трябва ли у децата да се възпитава чувство за национална гордост?" В дискусията ще се включат ученици от ППМГ "Нанчо Попович" и ПЕГ "Никола Вапцаров". По същото време от 14 часа в концертната зала на Младежкия дом ще има безплатна прожекция на историческия филм "Героите на Шипка".
 Програмата на 3-ти март започва в 10 часа в храма "Свето Възнесение Господне", където ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве. Ще бъдат положени и венци и цветя пред паметника на капитан Колесников в двора на храма.
Общинската администрация отправя покана към гражданите да се включат от 11 часа в голямото българско хоро на площада пред ДКТ "Васил Друмев" заедно с танцьори от НЧ "Асен Златаров-1872" и други танцови групи.
Час по-късно, в 12 часа организаторите канят шуменци на спектакъла "Памет българска" на сцената на ДКТ "Васил Друмев". В него ще вземат участие АНПТ "Шумен", хор "Родни звуци", актьори от театъра и ученици от СУ "Сава Доброплодни" при вход свободен.
Кулминацията на честването е тържествената вечерна заря-проверка от 18:30 часа на площад "Кристал" пред Паметника на загиналите във войните шуменци.
През деня на 3-ти март от 9.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметници на загиналите герои за Освобождението на България.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top