Шумен  1 °CВторник, 12- ти Декември
USD  1.81819 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Голямата базилика скоро ще има кръщелня

Голямата базилика скоро ще има кръщелня Източник: Снимка: infoshumen.info

Култура

Продължават реставрационните дейности в Голямата базилика в първопрестолна Плиска и още през пролетта трябва да бъде завършено експонирането на Свещения кладенец. До есента пък, трябва да бъде доизграден т.нар. баптистерий или кръщелня.
Това заяви археологът доц.Павел Георгиев и уточни, че по аязмото остават малко монтажни и отводнителни дейности. Положени са били стълби, които позволяват да се слезе от съвременното ниво към старото. Сега предстои да се постави стубел /предпазно ограждение, високо 50-60 см/, който да предпазва посетителите. Музейните власти ще вземат решение за водовземането от аязмото.Повече работа и по-трудоемка задача е довършването на засводяването на Баптистерия. Положено е скелето и всичко нужно за монтиране на тухления свод. Помещението е с размери 6 на 6 метра и в него ще може да се извършва свето кръщене.
Фирмата, която извършва реставрацията, работи със средствата, отпуснати още през 2017 г. Тогава Министерски съвет гласува 800 000 лв. за Голямата базилика. Завършването на кладенеца и кръщелнята беше планирано за миналата година, но прецизно проектиране е забавило дейностите, казаха специалисти.Те се притесняват, че в района на Голямата базилика не е правено основно почистване от 2015 г. Очакванията са преди старта на силния туристически сезон да се вземат мерки и за благоустрояване.
Иначе, в храма и тази година ще има масово кръщене на деца, казаха от Община Каспичан. То ще бъде шесто поред.
 
 
 


Прочетете също
Top