Шумен  3 °CВторник, 28- ми Януари
USD  1.774 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Година след старта на "Хемус" Борисов нагледа строители и археолози

Година след старта на "Хемус" Борисов нагледа строители и археолози Източник: Снимка: МС и infoshumen.info

Шумен

Премиерът Бойко Борисов инспектира днес работата по магистрала "Хемус" на строители и археолози. Участъкът между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово" стартира точно преди година на 16 август. Той е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г.
"Колко ни е красива държавата и колко трудно е строителството. Колко скална маса, колко нещо трябва да се извози. Като стане готово, всички казват - лесно", коментира премиерът Борисов при огледа на дейностите, докато се ръкуваше с багеристи. При инспекцията с него бе министъра на финансите Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.
Шефът на фирма "Автомагистрали Черно море" Димчо Димов ги запозна с етапа, на който е изграждането на 207-метровия мост по трасето.

В изходната част на трасето, при шуменското село Градище пък, работят 12 археолози и 80 работници. В сряда гл.асистент Андрей Аладжов запозна премиера с находките и особено го впечатли с открити 5 черепа на малки момичета в яма от римско време. Борисов предположи, че може да е извършен обряд. Другата възможност е да се жертва на готско нападение. Пещ за печене на керамика, делва в момент на разкриване от работниците видя премиерът. Аладжов държеше да му покаже и ножица за стригане на овце, в която е прибран римски пергел за строеж на каменни къщи и крепости. "Това са два обекта", каза Борисов. Ученият му обясни, че някой ги е скрил така и те са намерени в разрушето жилище от римско време - IV век.

Иначе на обекта са намерени над 400 монети от римско време и 25 красиви фибули. "Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон", заяви министър-председателят. Съгласи се с поисканото от археолозите удължение на срока с 2 месеца.
Общата дължина на АМ "Хемус" е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км. Планира се "Хемус" да е готова от София до Варна през 2023 г.
 


Прочетете също
Шумен 26.01.2020 г. 14:00:43 ч.
Фото 25.01.2020 г. 12:46:50 ч.
Шумен 26.01.2020 г. 14:00:43 ч.
Смърт след купон
Top