Шумен  26 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Глоба 3 000 лв. за заведение с петима пушачи

Глоба 3 000 лв. за заведение с петима пушачи Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Заведение в Шумен беше санкционирано с 3 000 лв. заради петима посетители, засечени да пушат цигари вътре. Глобеното дружеството атакувало наказателното постановление на РЗИ-Шумен пред Районен съд, но магистрати го потвърждават. Коментират, че е без значение колко души са уличени в тютюнопушене, минималната възможна санкцията по Закона за здравето е правилна.
Засечката станала към полунощ на 13 януари т.г., когато в нощния клуб на пл."Оборище" на проверка отишли инспектор от РЗИ, полицай и други проверители. Те констатирали, че пет от клиентите пушат и им съставил актове за установяване на административно нарушение. В три от актовете нарушителите обяснили, че в заведението никъде не е упоменато, че пушенето е забранено и други клиенти пушели, затова запалил и те. Освен това, по пода имало фасове.
Собствениците на заведението обаче възразили, че има поставени големи табели „пушенето забранено“, има заповед на видно място от управителя, а в помещението няма пепелници.
В решението на съда пише, че в "Процесния случай е безспорно установено, че в проверения обект е извършвано тютюнопушене, с което въведената от закона забрана е нарушена. Без значение е обстоятелството дали се е пушило на една или на няколко маси, дали са били заети една или няколко маси и колко точно. Наличието дори и на едно лице в заведението, което пуши, представлява административно нарушение, за което дружеството носи административно - наказателна отговорност".
Решението може да се обжалва последно пред Адмнистративен съд-Шумен.
 
 


Прочетете също
Top