Шумен  1 °CЧетв, 4- ти Март
USD  1.62606 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Георги Софронов: Предизборната кампания вече набира скорост

Георги Софронов: Предизборната кампания вече набира скорост Източник: ТВ Шумен

Шумен

"Инфо Шумен" публикува кратко интервю с директора на ОП "Общински медиен център".

Г-н Софронов, в какво състояние приехте ОП "Общински медиен център", след като бяхте назначен за негов директор през 2019г.? 

- При постъпването ми като директор бях изненадан от условията, при които работят колегите от Общинското предприятие „Общински медиен център“. Липсваха елементарни условия и техника. В санитарното помещение дори нямаше течаща топла вода, а колегите си миеха ръцете със студена. Смятам, че всички работещи в Телевизия Шумен трябва да имат и заслужават едни по-добри и нормални условия за работа като за начало. Поради тази причина съм започнал и продължавам да работя в тази насока. 
Безспорен факт е, че екипите на Телевизия Шумен работят с морално остаряла техника, част от която е закупена още при основаването на медията преди 25 години. Компютрите са втора употреба, ефирният пулт също е морално остарял. С него дори няма възможност да се пуснат познатите на всички „течащи“ надписи, както правят останалите телевизии, за да могат хората да виждат по-важните новини, информации и прогнозата за времето, например, докато вървят филми, концерти и предавания. Техниката, с която работят колегите в телевизията не позволява да се правят дори и елементарни включвания по телефона. Студийните камери не отговарят на определението за такива, защото са едни архаични мини любителски камерки, които вече не се използват и от децата, защото те разполагат с много по-модерна и съвременна техника. Техническите екипи на медията нямат елементарна интерком връзка с апаратната. Операторите в студиото също нямат връзка с ефирното студио по време на предаване.  Трябва да отбележим, че телевизията не разполага с възможност за включвания на живо, защото няма подходяща техника, каквато вече имат почти всички медии в страната. Към момента екипите на Телевизия Шумен могат да се включват на живо само от три точки в Шумен. Това може да стане само след необходимата специална подготовка, която отнема поне няколко часа. Всичко това, от една страна, затруднява изключително много работата на колегите, които и без това са малко, а от друга, съвсем естествено дава своето отражение на излъчваната картина като качество. Излъчването в HD формат за Телевизия Шумен на този етап е само мираж. 

Как се отрази върху работата на медията Телевизия Шумен изминалата година, белязана от пандемията КОВИД - 19?

- Както знаете пандемията от КОВИД–19 се отрази изключително тежко в световен мащаб и засегна всички сфери. Разбира се, това се отнася с пълна сила и за Телевизия Шумен. Работещите в медията бяха поставени пред едно наистина сериозно изпитание. Съвсем естествено част от събеседниците започнаха да отказват своите участия в студиото на телевизията. Липсата на съвременна техника и обявеното първоначално извънредно положение, както и извънредните противоепидемични мерки затрудниха изключително много работата на всички колеги. Аз обаче искам да ги поздравя за проявения от тях професионализъм, защото независимо от тежката и необичайна ситуация, в която бяхме и все още сме, ТВ Шумен не е спирала своята работа и продължава да работи. 

Бихте ли отговорили на обвиненията, граничещи с лични нападки, които се появиха срещу Вас, първо в социалните мрежи и после в официална докладна, внесена от безпратийния Венцислав Венков?

- Изумен съм от личното отношение на г-н Венцислав Венков към мен. Смятам, че то определено не подхожда на политик с опит като неговия. Истината е, че той дори не ме познава. Виждал ме е само на снимка. Но разбира се, че всеки има право на мнение. Аз разбирам, че предизборната кампания вече набира сериозна скорост. Разбирам също, че участията и появата на екран на общинските съветници липсват, но смятам, че мястото на подобен вид дискусии определено не са социалните мрежи. Истината е, че подобни скандали вредят на медията. Като човек, който макар и преди доста години е работил в Телевизия Шумен, а и като общински съветник, г-н Венков би трябвало да знае много добре какво е състоянието на общинската медия.
Инфо Шумен 
 
 


Прочетете също
Top