Шумен  26 °CСъбота, 20- ти Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Георги Георгиев, кмет на Нови пазар: Резултатите се виждат, дори за месец и половина

Георги Георгиев, кмет на Нови пазар: Резултатите се виждат, дори за месец и половина Източник: Снимка: infoshumen.info

Област

-Г-н Георгиев, току-що излязохте от среща с пенсионери, днес сте имал и първи приемен ден. Какви проблеми ви поставиха гражданите и колко често ще се срещате с тях?
-Всеки първи и трети петък в месеца ще имам примен ден, но когато и да дойдат при мен хора, не връщам и така ще е занапред. Искам да съм близо до хората, това беше и мотото ми в кампанията. Нещо, което липсваше на предния екип и ние ще го поправим. Среща с пенсионерите беше предпразнична, но и да си кажат болки и препоръки. Отделно в приемния ден дойдоха 10 души и поставиха проблеми с инфраструктурата, боклука, някои искаха работа. Което ме навежда на мисълта - щом общината е един от най-големите работодатели, това не е добре. Затова ще продължим да работим по привличане на инвестиции. Един от посетителите дойде с инвестиционно намерение - да прави частен старчески дом. От нас иска подходяща сграда, която или да продадем или да я отдадем на концесия за голям период. Ще предложим 2-3 варианта след съгласуване със специалисти и преценка на Общинския съвет.

-50 дни на поста. С какво първо се заехте, какво свършихте?
-Първо имахме ситуация със сметопочистването. Открита беше обществена поръчка, ние трябваше да я финализираме, но имаше 2-3 неща, по които имахме друго виждане. Прекъснахме я, но гражданите трябва да са спокойни. Няма да има криза с боклука. Подписали сме споразумение с действащия изпълнител, че до избор на нов, той ще продължи да извършва услугата, а може и след това. Не се знае кой ще бъде избран.
Другото, за което и някои хора вече казват, че виждат реална промяна, е в съществуващото дружество за чистота към общината. Забелязва се подем в работещите там. Всичко е от организацията според мен, нищо друго не сме пипнали.
Успяхме и да ремонтираме входния бул. "Цар Освободител". Той е част от републиканската пътна мрежа, предвиден е за цялостно преасфалтиране идната година, има и избран изпълнител, а инвестицията ще бъде на Агенция "Пътна инфраструктура". Още 15-20 дни след встъпването им писахме с молба за леки корекции, защото имаше изпочупени шахти, дупки. Със средства, осигурени от тях, закърпихме положението.
И още нещо - имаме голям проблем с реката през града, искаме да направим бетонно корито и това е било инициатива на много кметове преди мен, но никой не е успял да реализира тяхната идея. Още в началото започнах да търся решение как да стане и през април започваме корекция на реката със средства от държавата - 1,3 млн.лв. Други 580 000 лв. са отпуснати за улици в с.Памукчи, също с министерско постановление.
-Кмет от БСП, а правителство на ГЕРБ му помага?..
-Това беше и притеснението на гражданите през изборната кампания, че ако гласуват за кмет от БСП, дали той ще получава средства от централна власт от друга политическа сила. Но мисля, че когато има правилна комуникация, нещата се случват. За мое най-голямо щастие, с чисто сърце мога да кажа, че резултатите вече почват да се виждат, дори само за месец и половина.
-Нов кмет при старата администрация. Направитхте ли промени или предстоят?
-Структурата на общината ще бъде променена. В края на януари ще гласуваме бюджета на общината и тогава ще предложим на Общинския съвет нова структура, която да приемат. Хората, които работят в администрацията, трябва да знаят, че това дали ще продължат да работят, не зависи само от мен, а и от тях. Винаги съм казвал, че за мен на първо място стоят професионалните качества. Направихме леки промени - януари месец ще има нов секретар, нов главен юрисконсулт и още един зам. кмет. Сега работя с двама - Ивайло Петров отговаря за социални дейности и хуманитарна политика, а Айсел Руфад за европейски програми и проекти.
-Община Нови пазар е сред общините, които могат да кандидатстват за евросредства за саниране. Какво да очакват новопазарчани?
-Да, ние сме една от 28-те общините. Вече е одобрено от общинския съвет и готвим проекти за саниране на две училища СУ "Хан Исперих" и Професионалната гимназия по химични технологии и дизайн. Има един блок, чийто документи са в банката, но е останал поради липса на средства. Може би в края на 2020 г. ще бъде саниран.
-Имате ли амбиции за болницата?
-Желанието ни е да имаме още едно отделение - детско, защото обслужваме 4 общини. Започнал съм комуникация с д-р Димитър Костов, надявам се на разбиране. Имаме идея и за обновяване на Спешния център, който да придобие европейски вид, да разполага с повече апаратура за диагностика и за това ни предстоят срещи в Министерство на здравеопазването.
-Как работите с Общинския съвет?
-Допада ми, че преди всичко това са граждани от Нови пазар. Оставям партийните принадлежности встрани. На заседанията се вижда, че когато се предлагат разумни идеи, те се приемат с мнозинство. Адмирации за общинските съветници и трябва да знаят, че ние ще разчитаме на тях.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top