Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Европейската комисия назначава нов ръководител на Представителството си в България

Европейската комисия назначава нов ръководител на Представителството си в България Източник: Европа Директно

Политика

Днес Йорданка Чобанова беше назначена за новия ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. На тази позиция тя ще изпълнява функциите на официален представител на Европейската комисия в България под политическото ръководство на председателя Урсула фон дер Лайен. Датата, от която нейното назначение ще влезе в сила, ще бъде определена на по-късен етап.
Йорданка Чобанова е българска гражданка и притежава задълбочени умения в областта на дипломацията, воденето на преговори, представителството и политическата комуникация, усъвършенствани по време на 15-годишния и професионален опит в българските и европейските публични институции. Изпълняваните от нея предишни функции в българската държавна администрация неизменно са били насочени към въпроси, свързани с ЕС, което е допринесло за нейното задълбочено познаване на различните области на политиката и институционалната структура на ЕС. Познанията и за политиките на ЕС и работата на Комисията са допълнително подсилени чрез настоящата и роля на служител по политиките в генерална дирекция „Морско дело и рибарство“.
От 2016 г. до 2021 г. г-жа Чобанова заема длъжността посланик на Република България в Словашката република, като така трупа много ценен дипломатически опит, който ще и служи добре на новата и позиция. Преди това тя заема няколко ключови позиции в България, включително съветник по европейските въпроси на президента на Република България и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. От 2008 г. до 2012 г. работи като аташе по регионалната политика в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.
Г-жа Чобанова има докторска степен от Европейския университетски институт във Флоренция, Италия.
Публикацията е изготвена с подкрепата на център "Европа Директно" - Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top