Шумен  14 °CСъбота, 30- ти Май
USD  1.75631 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Елате в Сребровата къща с шапката си

Елате в Сребровата къща с шапката си Източник: Снимка: infoshumen.info

Култура

Туристическото предприятие кани шуменци и гостите на града в петък в Сребровата къща. От 17 до 19 часа ще бъдете свидетели и участници в "Капелати преживявания" за шапките и шапкарството в нашия град, така че носете си и вашите ценни аксесоари. Събитието е под мотото “Везувий или как вулканът стана символ на шапката”. На него ще присъства дъщерята на придворния шапкар на цар Борис III Стефанка Станчева. Присъстващите ще чуят истории за шапкарството и ще могат да разкажат и свои за емблематичния дамски и мъжки аксесоар.
През първите десетилетия на ХХ век шуменци  от заможните фамилии са обръщали голямо внимание на навлизащата европейска мода.  Гардеробът им е облекло за всякакви поводи - за пред гости, за разходка в парка, за обяд, за вечеря и за танци, а задължителен атрибут е шапката. Модните тенденции навлизат през чужди списания. Дамските шапки са малки произведения на изкуството - с големи периферии, като камбана, тюрбани или барети. Те са от слама или филц, декорирани с пера, паднели, брошки и цветя. Всяка се е изработвала ръчно.
При мъжете шапките са признак на обществено положение. Хората от висшето общество носят цилиндри. Търговците и занаятчиите носят бомбета или шапки от филц "Борсалино" през зимата и "Гарсонетки" през лятото. За работниците и селяните са каскетите.
Освен че ще ни покажете шапките, които пазите в семейния гардероб, ще се забавляваме като използваме фотоапаратите си за запечатване на капелатия спомен, призовават от Предприятието по туризъм. Сребровата къща е на ул."Цар Освободител" 156.
 
 


Прочетете също
Top