Шумен  16 °CПон, 27- ми Юни
USD  1.85845 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Два дни ще празнуват "Засмяло се Хитрино"

Два дни ще празнуват "Засмяло се Хитрино" Източник: Калоян Живков, фейсбук

Област

Обновената след ремонт сграда на читалище "Пробуда" ще бъде открита днес. Събитието съвпада с Деня на Хитрино, известен като "Засмяло се Хитрино", когато се провежда традиционен етно-фестивал с продължителност два дни. Традиционният празник бе прекъснат за две години заради ковид пандемията.
 На официална церемония лентата на реновираното читалище ще пререже кметът Нуридин Исмаил.Очакват се много гости и туристи, съобщиха от общинска администрация.
Ремонтът бе извършен по спечелен проект от Община Хитрино, но се е наложило и дофинансиране от местната администрация. Сградата беше със сериозни поражения, следствие от железопътната катастрофа през декември 2016 година.
"Част от тавана падна. Имаше разместване в покривната конструкция. Щетите бяха доста големи и Общината също подпомогна финансово", съобщи за Инфо Шумен Светослава Борисова, секретар на Читалището.
Предвиден е тържествен водосвет за откриването. В празничния концерт ще участва Капанския ансамбъл. Известният кулинар Иван Звездев ще презентира  рецептата "Пиле - плакия с киноа". А след това ще почерпи гостите на празника.
Своите готварски умения ще демонстрират и всички читалища на територията на община Хитрино. "Победителите в кулинарния конкурс ще бъдат наградени от г-н Звездев. Той ще бъде председател на журито, което ще оценява качествата на гозбите, уточни Светослава Борисова.
На 20 май ще започне етно -фестивалът  под мотото"Различни сме, но сме заедно".Програмата предвижда изяви на певчески и танцови групи от всички области на България.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top