Шумен  20 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен открива официално 165-ти творчески сезон

Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен открива официално 165-ти творчески сезон Източник: ДКТ "В.Друмев"

Култура

С две премиери ДКТ „Васил Друмев” - Шумен открива новия сезон 2020/2021. Първата е за най-младата публика – спектакълът „Приказка за годишните времена” по музика на Вивалди. Постановката е на Съби Събев, художник е Галина Абаджимаринова. Дебют на шуменска сцена ще направят Радостина Велкова и Стефан Мараджиев. Представлението ще бъде на 20.09. от 11:00 ч. на лятната сцена на открито – пл. „Освобождение”. При лоши метеорологични условия спектакълът ще се играе в салона на театъра при спазване на всички епидемиологични мерки.
„В основата на „Приказка за годишните времена” е музиката на Вивалди – „Четирите годишни времена”, споделя режисьорът Съби Събев, и допълва: „Спектакълът има две функции – едната е образователна, да запознаем децата с класическата музика. А другата е да покажем взаимотношенията между двама души, които не са едни и същи, а претърпяват различни метаморфози. Всичко това е показано по един игрови начин.”
Официалното откриване на 165-ия сезон на ДКТ „Васил Друмев“  ще бъде на 24.09. с превърналите се в традиция пъстро дефиле, което ще започне в 18,30 ч. от площад “Кристал”, ритуал по запалване на театралния огън и издигане хоругвата на театъра. В 19,00 ч. в камерна зала е премиерата на спектакъла „Две” от Таня Шахова. Режисура и сценична среда - Максима Боева, музикално оформление - Милен Апостолов. Участват: Стефани Лечева, Марияна Бранкованова и Кристина Константинова.
„Темата е изключително интересна. Това са две от най-големите поетеси в нашата литература – Дора Габе и Елисавета Багряна. Действието се развива в Дома на писателя в Хисаря. Двете имат сложна и вълнуваща биография с успехи и общи любови.”, коментира Максима Боева. „Обръщайки се назад, двете минават през въпросите за тайната на живота, защото се готвят да продължат нататък. Пиесата е вълнуваща за всички, които познават творчеството на поетесите, но публиката ще научи нещо ново от биографиите им, ще се докосне до тях и ще ги почувства като близки същества със своите тревоги и страхове.” е категорична младата режисьорка.
Зрителите ще могат да гледат спектакъла „Две” и на 29.09. от 19:00 ч. в камерна зала.
На 27.09. /неделя/ от 11:00 ч. е другото представление за деца. „Историите на мистър Хепи” по Доналд Бисет, което отново ще бъде на лятната сцена на открито - пл. „Освобождение”.
Инфо Шумен 
 
 


Прочетете също
Top