Шумен  3 °CСъбота, 22- ри Февруари
USD  1.81079 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Доктор, застраховател и пенсионер са баш винарите на Нови пазар

Доктор, застраховател и пенсионер са баш винарите на Нови пазар Източник: Снимка: Община Нови пазар

Област

Стоматологът д-р Димчо Димов, застрахователят Цветан Цветков и пенсионерът Жеко Жеков са най-добрите майстори на вино от реколта 2019-та година в Нови пазар. Тримата грабнаха първите места в категориите за домашно розе, червено и бяло вино на престижния традиционен конкурс, организиран от общината в навечерието на Трифон Зарезан. Общо 27 майстори на еликсири се състезаваха с най-доброто от избите си. Някои участваха с по няколко вида вино и така журито трябваше да избира най-доброто измежду 46 представени проби.

Дегустационната комисия, под председателството на Гинка Стаменова, инж. технолог във винарска изба "Вини България", Драгоево и членове инж.технолог Благовест Йорданов от винарска изба Белоградец и технолога Искрен Кънчев от "Симента"ООД заседаваха по традиция пред всички гости в ресторант „Дионисий". Кметът на Нови пазар Георги Георгиев приветства гости и победители, и им връчи заслужени парични премии.

В категория бяло вино след първенеца Жеко Димов Жеков, втори е Николай Недков Койчев, а трети Марин Петков Маринов. В категория за розе и първото, и второто място е за д-р Димчо Димов.

Пред Инфо Шумен той каза, че миналата есен е направил общо три розета, но решил да участва с две от тях. Виното-шампион е изцяло от хамбургски мискет, а заслужилото второ място е от пино ноар. Въпреки че няма лозе и купува гроздето, стоматологът е заклет винар и това са поредните му призове. Трети в раздел розе е Николай Койчев. В категорията червено вино след първенеца Цветан Цветков, се наредиха Йосиф Филев Тончев и Светломир Йорданов Христов.
Инфо Шумен
 


Прочетете също
Top