Шумен  17 °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83027 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Дезинфекцията на свинекомплекса край Никола Козлево приключи

Дезинфекцията на свинекомплекса край Никола Козлево приключи Източник: infoshumen.info

Шумен

Първичната дезинфекция на промишления свинекомплекс на „Тетрахиб“ край Никола Козлево е завършила. Това стана ясно по време на днешното заседание на областната епизоотична комисия в Шумен, председателствано от зам.-областния управител Петко Шаренков. Д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните поясни ,че дезинфекцията в свинекомплекса, където в началото на годината бе установена африканска чума по свинете и бяха умъртвени над 34 000 животни, вече е факт. Към момента от фирмата собственик на обекта, извършват почистване на помещения и машини, на територията на комплекса. ПО време на заседанието стана ясно, че няма регистрирани нови случаи на заразата в кланици и свинеферми в областта, но има три нови случая при диви прасета.  
В Шуменско продължават засилените мерки във връзка с африканската чума, като големите комплекси и ферми са под ежедневен ветеринарен контрол.
По време на комисията бе коментирана и инфлуенцата при птиците. Стана ясно, че в област Шумен има 13 птицеферми, които се проверяват дали спазват мерките за биосигурност. Експертите допълниха и че при проверките в Шуменско не са констатирани нерегламентирани пазари за продажба на живи птици.
Красимир Людмилов

 
 
 


Прочетете също
Top