Шумен  5 °CСъбота, 4- ти Декември
USD  1.7322 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Делото "Хитрино": 2 часа румънец говори за жп.неуредици

Делото "Хитрино": 2 часа румънец говори за жп.неуредици Източник: Снимка: infoshumen.info

Област

Повече от два часа във вторник Окръжният съд в Шумен разпитва по делото "Хитрино" Лука Паиш, румънски инженер, специалист по строителство и поддръжка на жп линии и мостове, участник в разследване на железопътни инциденти в родината си. Наблюденията му за два дни по покана на фирмата-превозвач "Булмаркет" - 12 и 13 декември 2016 г., не сочат нищо добро за жп.инфраструктурата на взривената гара. На 10 декември след дерайлиране на влак, последвал теч на пропилен, взрив и пожар загинаха 7 души, а 29 бяха ранени.
Преди да бъде допуснат до мястото на инцидента, инж.Паиш правил оглед на 200-300 метра разстояние и забелязал дървени траверси с висока степен на износване, с надлъжни пукнатини и напреднал стадий на гниене. По жп.линията се редували участъци от дървени и бетонни траверси. Изводите са за недобра поддръжка на жп.линията, коментира спецът. Според него, нередности имало и по стрелка N5, за чието положение спорят прокуратурата и защитниците на двамата обвиняеми - машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Инж.Паиш забелязал и документирал на снимки открехване между езика и раменната релса. Не могъл да го измери, но по-късно изчислил, че е около 8 мм. Българското законодателство позволява разстояние до 4 мм, а стрелка, при която открехването е над 4 мм, се вади от обръщение, заяви той. Инженерът се запознал с два доклада на Комисията за разследване на жп.инцидента в Хитрино и каза, че бил на различно мнение от това на комисията.
По делото "Хитрино" румънецът беше разпитван като свидетел, не като експерт. В същото качество на други заседания говориха и чешки, и немски специалист, които също споделиха за забелязани нередности. Причината за жп.катастрофата е превишената скорост на влака и навлизане в населеното място със 78 км/ч, вместо с допустими 40, се казва в обвинителния акт. Според коментари на фирмата-превозвач, принос има лошото състояние на пътя.
Допълнителна съдебно-техническа експертиза трябваше да отговори дали коментарите на свидетели от чужбина променят становището на българските вещи лица и във вторник експертите бяха категорични, че анализът на доказателствата не може да послужи за промяна на техните заключения. Следващото заседание по делото "Хитрино" е на 10 май. 
 
 


Прочетете също
Шумен 01.12.2021 г. 14:55:36 ч.
Top