Шумен  21 °CНеделя, 5- ти Юли
USD  1.74254 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Делата срещу оставането на кметовете на Мадара и Мараш спрени

Делата срещу оставането на кметовете на Мадара и Мараш спрени Източник: Снимка: Инфо Шумен

Шумен

Административен съд в Шумен спря производствата по двете образувани дела, които касаят оставането на кметските постове на първенците на селата Мадара и Мараш - Неделчо Неделчев и Красимира Минкова. Това съобщават днес от пресслужбата на съда. Двете производства бяха образувани по жалби на ПП ГЕРБ срещу решения на Общинска избирателна комисия - Шумен.
Както Инфо Шумен писа, членовете на ОИК оставиха на постовете им двамата кметове, въпреки допуснати от тяхна страна нарушения на Закона за местното управление /участие в ръководства на фирми б.а./.
С жалбите пред Административен съд Шумен са оспорени Решение №305/14.05.2020г. на ОИК - Шумен за отхвърляне на искане за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Мадара и Решение №307/15.05.2020г. на ОИК - Шумен за отхвърляне на искане за предсрочно прекратяване пълномощията на кметицата на Мараш и по този повод са били образувани административни дела 220 и 221 / 2020 г.
Решаващите състави са констатирали, че в Конституционния съд са образувани и допуснати за разглеждане по същество к.д.№ 5/2020г. и к.д. №6/2020г. по искания на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от 44-то НС за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, се казва в съобщението на съда. Именно това обстоятелство е възприето като основание за спиране на производствата по двете дела, които касаят кметовете на шуменските села. Спирането е до приключване на двете дела в Конституционен съд.
Постановените определения подлежат на обжалване, уточняват от пресслужбата.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top