Шумен  -3 °CСряда, 20- ти Януари
USD  1.61212 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Деца от три държави правиха сурвакници за конкурс

Деца от три държави правиха сурвакници за конкурс Източник: НЧ "Добри Войников-1856"

Култура

Деца от три държави - Испания, Молдова и България, участват в коледния конкурс за най-красива сурвакница, организиран от шуменското НЧ "Добри Войников - 1856". Журито вече е оценило общо 46-те сурвакници по изпратените от децата снимки, каквото беше условието. В направата на сурвакниците са използвани всякакви материали - традиционни като пуканки и сушени чушки, и по-модерни като цветни прежди и мъниста, а по някои висят дори суджуци. 
Определени са една първа награда, две втори и две трети, има и няколко поощрителни награди. Най-трогателна е сурвакницата, изработена в испанския град Торент в тамошното българско училище "Христо Ботев". В направата й са взели участие дечица от 3 до 6 г. и някои от тях научават за първи път какво е сурвакница, споделя ръководителката на групата Маргарита Стоянова, чиито възпитаници ще получат поощрителна награда. 

На първо място  е оценена сурвакницата на 8-годишната Божидара Терзиева от Разград.  Второто място си поделят изделията на Мария-Магдалена Димитрова, 8 г., от ОУ "Свети Княз Борис І" - Бургас и Далия Христова, на 11 г. от СУ "Сава Доброплодни" - Шумен. Двете трети награди отиват при Магдалена Николаева, на 11 г., от СУ "Йоан Екзарх Български" -Шумен и при третокласничката Анастасия Тарлева от Български теоретичен лицей "Васил Левски" - Кишинев, Молдова
. С поощрение са отличени сурвакниците на Стефани Тодорова, 9 г., от НУ "Илия Р. Блъсков" - Шумен, на Мария Митова, 7 г., от ІХ ОУ "Пейо К. Яворов" - Благоевргад, на Мийрем Е. Юсуф, на 10 г., от СУ "Елин Пелин" - с. Руен, на децата от подготвителната група в Торент, Испания, Йоан Иванов от ОУ "Христо Ботев,"гр. Търговище, Дарио Петромилов от ОУ "Петър Берон" гр. Шумен и на Шабан Ахмед Кадир, 10 г., от с. Руен. 
Отличените майстори на сурвакници ще получат наградите си по куриер заради противоепидемичните мерки. Някои от снимките на сурвакници са  придружени с кратки видеоклипчета с коледни поздрави, които може да видите във фейсбук страницата на НЧ "Добри Войников - 1856". 
На небивал наплив от участници се радва и паралелният детски коледен конкурс - за рисунка и текст на тема "Моята мечта за Коледа". Творбите са 357, изпратени от всички краища на България, от Австрия, Великобритания, Украйна, Молдова и Испания.  Само рисунките са над 250, а сред текстовете има есета, стихове, разкази. Заради заболяване на член на журито обаче оценяването на творбите ще се забави и най-вероятно ще стане през януари, информират от ръководството на читалището.
Инфо Шумен 

Видео: 
 


Прочетете също
Top