Шумен  4 °CПетък, 4- ти Декември
USD  1.6096 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Даниел Руменов: Надявам се до края на годината да открием обновената Зала „Античност”

Даниел Руменов: Надявам се до края на годината да открием обновената Зала „Античност” Източник: Инфо Шумен

Област

Даниел Руменов е роден през 1970  г. в Шумен. Завършва „История и география” във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” през 1995  г. Същата година е назначен за уредник на Къща-музей „Панайот Волов”, а от 1996  г. е уредник в Регионален исторически музей-Шумен. Съавтор на „Алманах на шуменските кметове 1878-2002” и „Шуменци в националната история и култура - 199 био-библиографии”.
От 2013 г. Даниел Руменов е директор на Регионалния исторически музей в Шумен.


Г-н Руменов, как Регионалният исторически музей (РИМ) се с справя със ситуацията от март насам, причинена от пандемията от КОВИД-19?
- Най-големият удар бяха двата месеца, през които Регионалният музей беше затворен изцяло. През това време нямахме никакъв приход, бяха спрени и планираните дейности за 2020 г. След като обектите ни бяха отворени за посетители се справяме добре. Успяхме да реализираме проекта за сувенирен магазин, който заема част от помещението на бившето заведение до централния вход, и го отворихме през юли.
Работата не спря, но ударът беше финансов. Сезонът в началото на годината започна много добре и до февруари дори имаше ръст спрямо 2019 г. Посещаемостта през месеците август и септември стигна нивото на миналата година. Дори през септември има близо 600 посещения повече.
Освен финансовият удар, седенето в къщи имаше отражение върху психическото натоварване на служителите, чийто стереотип беше променен.
Какво успяхте да реализирате от годишната програма?
- Сувенирният магазин, за който споменах, беше в годишната програма. От 15 до 17 юли успяхме да реализираме Научната конференция „Музейните колекции - формиране, съхранение, изследване, представяне”, която дори се състоя на живо. Това беше първият форум, в който участниците дойдоха, а не беше организиран онлайн. Проведе се на открито, в двора на музея. Дойдоха около 30 музейни специалисти от цялата страна. Ние издадохме сборника с докладите предварително и гостите бяха запознати с обсъжданите материали. Проведохме дискусия за фондовете на музеите.
Остана ли нещо неизпълнено от годишния план?
- Да. Бяхме предвидили обновяването на две от залите - „Античност” и „Праистория”, продължавайки започнатото от миналата година, когато подновихме Зала „История на българските земи - XV-XIX век”. Въпреки проблемите започнахме работа по една от залите. В момента строителни бригади работят по Зала „Античност” и се надявам тя да бъде открита официално до края на годината. Зала „Праистория” ще бъде обновена по-късно по финансови причини. Можем да обновим и нея, но не можем да оставим целия институт без финансови средства. Не се знае и какво може да се случи през следващата година. Затова няма да отделя целия останал финансов ресурс за Зала „Праистория” сега.
Подредихме и една изложба, осъществена по проект - „Еротичното в изкуството”. Тя е съвместна реализация на 12 музея заедно с нашия. Тя и в момента може да се види от посетителите на Регионалния исторически музей.
Успяхме да реализираме и традиционната „Нощ на музеите”. През май, когато се провежда обикновено, не беше възможно. Поради това се проведе на 19 септември. Посещаемостта не беше като предходни години, но влияние оказа страхът на хората да се събират масово. Все пак имаше доволни посетители.

Друга част от дейността на РИМ са археологическите разкопки. Какво беше направено в тази посока през годината?
- След като проблемите с бюджета се задълбочиха, взехме решение, ако от Министерството на културата не се отпуснат средства за разкопки, да не изразходваме собствен ресурс.
Успяхме да реализираме два проекта за геофизическо изследване на обекти. Единият е в старата столица Плиска, а другият - за регистриране на обекти в община Върбица.
Мислим, ако стигне времето до края на годината, да финансираме един нов обект в Мадара, защото това според мен е важно. Там не е работено на терен дълго време. Последните проучвания са правени от Георги Атанасов през 2003-2004 г. Мадара е важна туристическа дестинация и е добре да се види и чуе нещо ново. Убеден съм, че там ще има находки, защото теренът е такъв, че не може да няма открития.
По какви идеи за следващата година работите?
- През 2021 г. трябва да обновим Зала „Праистория”. Имаме идеи да обновим още две зали. Предстои да решим какво да правим. Смятам, че Зала „Съкровищница” трябва да бъде обновена. Липсва и експозиция „Нова история”. По неясни причини тя е развалена след 1989 г.
Поради мерките, които въведоха, отпадна още една конференция, която бяхме подготвили по повод 170 години от рождението на Панайот Волов. Надявам се, че колегите ще изпратят докладите си и да издадем сборник. Надявам се догодина, по някакъв повод, да се съберем и да обменим мнения. Живият контакт по време на такива форуми не може да се замени от съвременните комуникационни средства. И да дискутираме проблемите на мемориалните къщи-музеи и да набележим пътища за решаването им.
Инфо Шумен 
 
 
 


Прочетете също
Top