Шумен  5 °CСъбота, 4- ти Декември
USD  1.7322 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Д-р Василев: Държавата да осигури бонуси на имунизираните

Д-р Василев: Държавата да осигури бонуси на имунизираните Източник: Инфо Шумен

Област

Да продължат  преговорите с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и Министерството на здравеопазването /МЗ/ за подобряване на заплащането на семейните лекари в условията на пандемия. Регионалните председатели на структурите в страната да дадат предложения за промени в наредбата за оказване на медицинска помощ на военноинвалидите, възрастни хора с увреждания и тези с решения на ТЕЛК. Издигане на престижа на общопрактикуващите/ОПЛ/ лекари в обществото, тези решения бяха взети  на проведеното неотдавна отчетно-изборно събрание на Националното сдружение на Общопрактикуващите лекари в България /НСОПЛБ/ съобщи за Инфо Шумен д-р Васил Василев, секретар на Асоциацията на фамилните лекари  в Шумен.
А основният приоритет остава увеличаване на процента на ваксинираните лица. И затова трябвало държавата в лицето на МЗ активно да се намеси като осигури бонуси за имунизираните.
Констатациите , има тенденция към застаряване във възрастта на фамилните лекари. Младите лекари предимно са в Софийската районна колегия и те влизат в работните групи за водене на преговори с МЗ по отношение на заплащането и усвояване на бюджета на Здравната каса от страна на семейните лекари.
Очакват се подобрения в електронното здравеопазване - вече няма хартиен носител, липсва електронна книжка, по електронен път да се издават на пациента и направленията за консултации при специалист.
"Идеята е бумащината да намалее и да се увеличи времето за контакти с пациента", обясни д-р Василев.
Той посочи и основен проблем, които поставили семейните лекари, а именно затрудненията при оказването на медицинска помощ в труднодостъпни райони в Родопите и планински територии с нарушена пътна инфраструктура.
Според д-р Василев не е било даже загатнато участието на фамилните лекари в реализацията на европрограми.  Например във ваксинационните програми за рак на маточната шийка, ротавирусни инфекции при децата, противогрипните имунизации.
 "Това са възможности за обмяна на опит, тъй като нашата система е доста тромава", отбеляза той.
И обясни, че  европрограми , за съжаление,  се изпълнявали от фамилни лекари в университетски клиники.
От ръководството на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен обаче имали визия за участие в подобни програми.
Галина Ганева
 
 


Прочетете също
Шумен 01.12.2021 г. 14:55:36 ч.
Top