Шумен  1 °CВторник, 12- ти Декември
USD  1.81819 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Четири нови паметника и шамански ритуал в Плиска

Четири нови паметника и шамански ритуал в Плиска

Култура

Алеята на писателите в Двора на кирилицата в старата столица Плиска порасна с още четири бюст-паметника на автори, творили на кирилица - якутският писател Ексекулеех Елексей и българските творци Йордан Радичков, Петя Дубарова и Любен Дилов. Откриването им във вторник се превърна в уникално събитие заради  шаманския ритуал, в който участва не само якутската делегация, но и всички български гости.
Сибирски шаман изпълни древният обряд "Алгыс" около огън и увлече якути и българи да се хванат за ръце, докато той произнасяше магическите си слова.Писателят Ексекулеех Елексей е потомък на виден шамански род, поясни създателя на Двора на кирилицата Карен Алексанян. Многобройната делегация на държавно ниво, оглавена от зам.министъра на външните работи на Република Якутия Владимир Василев, която гостува и при кмета на Шумен Любомир Христов, предварително обявила намеренията си в стара Плиска да бъде изпълнен ритуалът.
Бюст-паметникът на Елексей бе открит от внучките му Лариса и Раиса Кулаковски. Той е изработен и дарен от народния художник скулпторът Афанасий Романов, който също дойде за откриването.
Паметникът на писателя Йордан Радичков е дело на неговия дългогодишен приятел проф. Емил Попов, който също уважи тържеството. Лентата бе прерязана от децата на емблематичния творец - синът Димитър и дъщерята Розалия. Паметникът на Любен Дилов е първият в Алеята на писател фантаст. Той е изработен от проф. Димитър Рашков, който е дал воля на фантазията си и публиката определено го хареса. Развълнуван от оказаната чест го откри Любен Дилов-син, който поднесе поздравления за идеята на Алексанян да увековечи знаменитите личности.Образът на нежната поетеса Петя Дубарова е изваян от скулптора Снежанка Стоянова. Както Инфо Шумен писа, тя е участвала, но не е спечелил конкурс в Бургас с това свое предложение, което иначе било одобрено от вече покойната майка на Петя. Съдбата отвела Алексанян при майсторката и така сега проектът вижда бял свят. Елица Дубарова, сестра на поетесата, с голямо вълнение откри паметника.По традиция пред всеки от постаментите беше положена пръст от родното място на творците. Паметниците бяха осветени от отец Андрей и отрупани с венци и цветя от признателните гости.
 
 


Прочетете също
Top