Шумен  4 °CСъбота, 17- ти Април
USD  1.63176 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

БСП не успя да оспори протоколите от 4 секции

БСП не успя да оспори протоколите от 4 секции Източник: Снимка: infoshumen.info

Избори

Административен съд Шумен отвори днес изборните книжа от 4 секции и в продължение на 80 минути съдия Христинка Димитрова прави оглед, за да търси в тях жалби. В нито един от четирите чувала от секции 29, 69, 105 и 114 не беше открита жалба. До процедурата се стигна заради това, че в оригиналните протоколи на въпросните СИК е вписано, че има жалби, а това даде основание за огледа. Това беше единствената допусната процедура по жалбата на Коалиция за България, която оспорва резултата от балотажа за кмет в Шумен и иска касиране на вота.
В чувалите се намираха черновите на протоколите от секции 29, 69 и 114, и в тях е вписано - 0 жалби. В оригиналите на протоколите обаче, е вписано, че има жалби. Единствено идентична е чернова и оригинал на протокола от секция 105 от с.Ивански, където е вписано възражение за двама души гласували с външен химикал и цифри изписани по ръцете.

След констатацията за липса на жалби адвокатът на БСП и нейн общински лидер Веселин Пенчев заяви, че е опровергана истинността на три протокола и поиска съдът да ги изпрати на прокуратурата. Вторият защитник Ивайло Йорданов подчерта, че това са документи с невярно съдържание. На коренно протовоположна позиция бяха от ОИК - председателката Василина Кънчева още на първото заседание на съда заяви, че се касае за грешки в оригиналите и че подобни поправки в протоколите не са основание за съмнение в истиността на резултата от изборите. Съдът обяви, че признава за недоказано оспорването на протоколите от въпросните четири секции.
От БСП настояха, че поддържат жалбата си с искане за касиране на вота. Съдът ще се произнесе до 7 дни.
 
 


Прочетете също
Top