Шумен  1 °CВторник, 12- ти Декември
USD  1.81819 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

БСП и ДПС в спор за секретарско място в РИК-Шумен

БСП и ДПС в спор за секретарско място в РИК-Шумен Източник: Снимка: infoshumen.info

Политика

Представителите на различни политически сили в Шумен се събраха в петък на консултации при областния управител проф.Стефан Желев за състава на Районната избирателна комисия за евровота, но не се разбраха. Така ЦИК ще трябва да назначи шуменската РИК на базата на направените предложения и протокола от 20-минутното заседание. Проблем стана секретарското място - БСП и ДПС го искат, а то е едно и след като никой не пожела да отстъпи, консултациите приключиха безславно. До 5 април ще стане ясен съставът и кой какъв пост заема по решение на ЦИК.
Общо 15 души ще влязат в РИК-Шумен, като 5 места са за ГЕРБ, 4 за БСП, по 1 имат ДПС и Воля, 2 Обединени патриоти, а останалите са за парламентарно непредставени сили. РИК-Шумен ще бъде оглавена от председател, той ще има двама заместници и секретар. По време на консултациите ГЕРБ предложи за председател юристът Миглена Арсова и други не предявиха претенции. Две предложения постъпиха за зам. председател - Обединени патриоти издигат Севдалина Герджикова и най-изненадващо за всички представителката на "Воля" Наталия Тодорова заяви кандидатурата на Стоян Русев.За секретарското място БСП предложи юристът Нурай Герджикова, която и в предходни комиисии е заемала поста. ДПС пък, застанаха твърдо зад кандидатурата на прависта Ахмед Джамбазов, който също е с дълъг опит, бил е секретар и зам.председател на ОИК, напомни Метин Джамбазов от движението. Той акцентира, че от 1990 г. до сега във всички избори ДПС са имали секретарско или зам.председателско място. Лидерът на БСП-Шумен Веселин Пенчев коментира, че ДПС имат право да претендират, но трябва да се отчитат резултатите от последните парламентарни избори, фактът, че БСП е втора политическа сила и са им отредени 4 места в РИК. Пенчев предложи "Воля" да преосмисли желанието си за зам.председателско място, за да няма конфликт. Представителката им заяви, че не отстъпва. Губернаторът проф.Желев коментира, че не е очаквал такава позиция от хората на Веселин Марешки.


Реформаторският блок се държаха консенсусно - Даниела Русева предложи Веселина Георгиева за член или зам.председател, но настоя за първото след като вече за зам.председателските места са направени сериозни заявки.
От ГЕРБ предлагат за членове на РИК: Десислава Стоянова, Виолета Вълчева, Карен Гарабедян и Калоян Колев.
Другите предложения на БСП за членове са:Пламен Недев, Мариела Великова, Марин Зяпков.
От ВМРО предлагат за член Дилян Нанев. От "България без цензура" предложението е за Ана Калимарова.
 
 
 


Прочетете също
Top