Шумен  -6 °CПон, 18- ти Януари
USD  1.61332 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Болницата в Шумен закупува спасяваща апаратура

Болницата в Шумен закупува спасяваща апаратура Източник: Снимка Инфо Шумен

Шумен

Към момента МБАЛ – Шумен е поръчала апаратура за бърза диагностика и 200 реактива /бързи тестове/ за корона вирус на стойност 8 хил. лв., които се очакват най-рано утре. Тази апаратура и реактиви ще се използват за вече приети болни в МБАЛ, съобщават от здравното заведение.
Освен това, са заявени 12 пулсоксиметри - това е неинвазивен способ, чрез който се мери колко е насищането на кръвта с кислород. Пулсоксиметрите ще бъдат разпредели по съответните отделения, за да се следи какво е състоянието на пациентите,  влошава ли се или  подобрява.
Ще бъдат поръчани 50 стойки за инфузия, допълнително предпазни облекла за пациентите и за медицинския персонал. Заявени са и 5 кислородни концетратора, които преработват въздуха за кислород и подпомагат обдишването.
МБАЛ- Шумен предвижда да бъде закупен и респиратор за пациентите на приблизителна стойност от 42 хил. лв.
Болницата закупува нужната спасителна апаратура и консумативи, благодарение на дарените средства по кампанията "Помогни сега", в чиято дарителска сметка от бизнеса и граждани са набрани над 220 000 лв.
Принципът на разходване е следният
: МБАЛ – Шумен заявява какво е необходимо пред Общинския кризисен щаб,  а той одобрява поисканите средства, след което Стопанска камара /титуляр на сметката б.а./ превежда парите на фирмите доставчици.
До момента са направени 19 проби за коронавирус, а днес са изпратени още две проби, съобщават от болницата.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top