Шумен  9 °CНеделя, 26- ти Март
USD  1.82022 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Благословиха бойните знамена на Богоявление

Благословиха бойните знамена на Богоявление Източник: Община Шумен

Шумен

С ритуал по освещаване на българските бойни знамена и светини днес започна празникът на Богоявление в Шумен. По традиция със светена вода бяха поръсени знамената на формированията от Шуменския гарнизон и на 7-ми пехотен преславски полк. Осветена бе и реплика на оригиналното знаме на Априлското въстание, както и знамената на Националното дружество „Традиция“ – клон Шумен и родолюбивия комитет „Кан Каран Крум Страшний“. Празничният водосвет се състоя пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ и беше отслужен от отец Красимир Капитанов от храма „Св. Три Светители“.

На церемонията присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, началникът на Шуменския гарнизон полк. Добромир Добрев, началникът на Военното окръжие подполк. Георги Георгиев, деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров и други.
След освещаването на бойните знамена се състоя и традиционното хвърляне на Богоявленския кръст във водите на шуменското езеро. 22-годишният полицай Добромир Петров от Районното управление в Шумен извади кръста. В студените води на езерото скочиха 30 млади мъже, а кметът Любомир Христов поздрави лично победителя и му връчи парична награда. Кръстът бе осветен от отец Константин от манастира „Свети Пантелеймон“ край Велики Преслав.По-рано през деня от името на кмета на Шумен Любомир Христов и на председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в двора на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ по повод 175 години от рождението на големия български революционер.

Учители и ученици също отбелязаха годишнината от рождението на своя патрон с кратко тържество в училището. По време на събитието учениците рецитираха стихове на Ботев, а директорът на училището Машка Крумова награди победителите в тематичните конкурси за есета, рисунки и презентации, които бяха организирани в учебното заведение по повод годишнината. След това паметта на Христо Ботев беше почетена с минута мълчание и поднасяне на цветя.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 23.03.2023 г. 16:50:51 ч.
Шумен 23.03.2023 г. 16:50:51 ч.
Промяна в движението
Top