Шумен  1 °CПон, 11- ти Декември
USD  1.81819 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Бисерна отваря на 8 април, вход 10 лева

Бисерна отваря на 8 април, вход 10 лева Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Красивата пещера "Бисерна" отваря врати на 8 април за групови посещения, туристи ще могат да я видят  осветена, обезопасена, удобна за разходка. Близо 2,7 млн.лв. по проект бяха инвестирани за облагородяването й. Сега цената на билета е 10 лева за 1-часово посещение с водач от ПП "Шуменско плато", не са предвидени отстъпки. Това оповестиха в сряда от дирекцията.
Най-много 4 групи на ден с до 12 души в тях ще могат да посещават красивата пещера и то с предварително записване. Работното време е от 10 до 12 часа и от 13 до 15 часа.
Всички ограничителни режими са в името на прилеповите колонии в пещерата и в името на запазването на уникалните сталактити, обясни директорът на природния парк Васил Василев. Условията и ограничителният режим са поставени от изследователи от БАН, имало е и още по-орязан вариант, коментираха експерти.


14 вида прилепи населяват пещерата. Броят им е около 4 000 по преброяване от м.г.
След отварянето на 8 април "Бисерна" ще приема гости до 20 май и в нея веднага отново ще влязат изследователи, за да видят как се е отразил туристопотока на фауната. Ако всичко е ок, както се казва, предвижданията са в средата на август отново да отвори и да приема гости до края на октомври.
Дългото затваряне е пак заради прилепите, защото в този период раждат и малките се разлитат. Освен това, неограничен брой посетители, може да вдигне температурата и при издишване да промени атмосферата в пещарата, което ще доведе неминуемо до разрушаване на варовиковите чудеса вътре. "Тогава ще имаме един тунел без сталактити и прилепи", коментира Василев.

По време на екскурзиите в пещерата водачите ще обясняват на посетителите и особено на децата, колко е важна ролята на прилепите в природата. Те се хранят с насекоми и са един вид нейните "чистачи", обясни горският инспектор Стилиян Станев, който ще бъде един от водачите на групи. В тази роля ще влиза и шефът на платото Василев. За жалост "Бисерна" няма да работи в събота и неделя, заради липса на персонал. Ако обаче приходите от посетители се окажат достатъчни да покрият разходите, занапред ще се ангажират и екскурзоводи през уикендите, обещаха от природния парк. Освен желание, за посещение в "Бисерна" са нужни удобни обувки, яке и фотоапарт /ще може да се снима, но само по указание на водача/. Температурата е 9-11 градуса, влажността на въздуха 100%, на две места има вода около сантиметър.
За записвания телефон 054 800 765.
 
 
 


Прочетете също
Top