Шумен  13 °CПетък, 24- ти Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Биляна Пейчева ще бъде председател на ОИК - Шумен

Биляна Пейчева ще бъде председател на ОИК - Шумен Източник: община Шумен

Избори

Биляна Пейчева ще е председател на ОИК - Шумен за предстоящите местни избори. Тя бе предложена от коалиция "ГЕРБ-СДС" на проведените днес консултации за състава на комисията. Партиите не постигнаха съгласие за секретарското място. Консултациите бяха водени от кмета на общината Любомир Христов. В началото на срещата той отбеляза, че според решение на ЦИК общинската избирателна комисия ще бъде в състав от 11 души.  От тях "ГЕРБ–СДС" и "Продължаваме промяната–Демократична България" с по трима представители, Възраждане с двама и ДПС, "БСП за България" и ИТН с по един представител. Заместник-председателите и могат да бъдат най-много четирима, но не по-малко от двама, уточни Христов. 
За секретарското място претенции предявиха "Продължаваме промяната и Демократична България" и ДПС, като първите предложиха Светлин Стрелков, а вторите Денис Джелял. За заместник-председател „БСП за България“ предложи Нурай Герджикова, „Има такъв народ“ - Драгомир Янков и „Възраждане“ Теофан Димитров.  
Тъй като до разбирателство за секретар на ОИК – Шумен между представителите на "Продължаваме Промяната-Демократична България" и ДПС не се стигна, решението кой ще заеме този пост в комисията ще бъде взето от Централната избирателна комисия.
Според хронограмата за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., приета от ЦИК с Решение № 1951-МИ от 3 август 2023 г., ЦИК трябва да назначи общинските избирателни комисии до 8 септември.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Област 17.05.2024 г. 17:19:26 ч.
Top