Шумен  1 °CВторник, 12- ти Декември
USD  1.81819 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Безплатно работели за Шумен първите общинари

Безплатно работели за Шумен първите общинари Източник: Снимки: infoshumen.info

Култура

С кратка, но съдържателна история на кметовете и свършеното от тях, се сдоби Шумен тази седмица. Постоянната изложба е на втория етаж в общината край зала 203, където настоящият градоначалник Любомир Христов всеки месец приема граждани. В началото е важна и поучителна информация - първата българска община е създадена в Шумен през 1831 г. /и в това сме първи!/, но тогавашните общинари, за разлика от настоящите общински съветници, са работели без всякакво възнаграждение за града си.

Дузина будни българи поемат в ръцете си съдбините на града и нещо повече - не само че работели без да си търсят месечно възнаграждение, а като ги повикат на "збирня", напускали работата си и цял ден размишлявали над общите дела.
Ако се сещате за такива днес, нека ги направим публично достояние.

На чело на кметската черно-бяла история на Шумен е първият градоначалник след Освобождението Ради Гьокчеренлиев. Общо 53-ма са кметовете решавали съдбините на общината до днес. Някои са били на кормилото на местния живот месеци, Христо Косев пък четири пъти сяда в кметския стол от средата на 1919 г. до октомври 1931 г. 

Проектът е на художника Деян Евтимов и гл.ас. Бета Хараланова, а цветната панорамна снимка, която показва постигнатото до наши дни е на фотографа Ивайло Сакелариев.
 
 


Прочетете също
Top