Шумен  -6 °CПон, 18- ти Януари
USD  1.61332 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Авджии намериха над 10 мъртви диви свине

Авджии намериха над 10 мъртви диви свине Източник: Снимка: infoshumen.info

Област

Ловна дружинка попадна на повече от 10 мъртви диви прасета в района на община Върбица. Сигнал за разлагащите се трупове бил подаден вечерта в неделя в ДГС-Върбица. Служители на стопанството и ловният експерт на Североизточното държавно предприятие инж. Тервел Стефанов са обходили района и сигналът е потвърден. Мястото, където били животните, е обрасла с храсти местност между Върбица и село Менгишево, извън горските територии.
На мястото в понеделник бяха служители на стопанството и представители на Областната дирекция по безопасност на храните. Извършва се претърсване на целият район. От всички открити мъртви животни ще бъдат взети проби, които ще бъдат предадени за изследване. Труповете ще бъдат загробени, а районът бъде обработен съгласно правилата за дезинфекция.
Най-вероятно животните са жертва на Африканска чума по свинете, но това подлежи на доказване. Болестта беше регистрирани това лято през август при диво прасе в района на местността "Елешница" и бяха взети всички мерки за забрана достъпа на туристи по пътеките и на горски с цел дърводобив. В района на община Върбица всички домашни прасета са изклани превантивно още преди първата находка.
Във вторник областна комисия ще заседава по актуалната епизоотична обстановка.
 
 


Прочетете също
Top