Шумен  32 °CЧетв, 21- ви Септ.
USD  1.80961 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Арестант поиска 42 000 лв. обезщетение за липса на WC

Арестант поиска 42 000 лв. обезщетение за липса на WC Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Мъж, престоял близо 5 месеца в бившия следствен арест в Шумен, поиска обезщетение от 30 000 лв. за унизителните условия. Плюс тях и 12 000 лв. лихва. Е.Й. пребивавал зад решетките за извършени кражби от 12 март до 24 юли 2014 г. През цялото време бил настанен в килия номер 5, в която има три легла и всички били непрекъснато заети.
Жалбата на затворника, който все още е зад решетките, но в затвора в Ловеч, е срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията"-София. Искът е гледан от Административния съд в Шумен и в сряда магистратите решили, че претенциите на задържания наистина имат основание, но му присъждат 350 лв. обезщетение, както и лихви върху тази сума от момента на подаване на жалбата в края на миналата година.
Установено е, че част от твърденията на Е.Й отговарят на истината и той не е имал непрекъснат достъп до течаща вода и санитарен възел. Мивка и WC липсвали в мизерната килия, надзирателите го извеждали по нужда, когато има възможност за ползването на общите помещения. Магистрати са проучили, че общата площ на килията била 6,3 кв.м. и при налични три легла, това е много далеч от нормата за задължителни 4 кв.м. жизнена площ на човек. Освен това в стария арест на Шумен липсвало и каре за разходки. Затова съдът е отчел, че е установено незаконосъобразно бездействие на администрацията и тя дължи обезщетение.
Иначе, килията имала прозорец, макар и неотваряем, и през него влизала дневна светлина. Въздухът се прочиствал от аспирация.
Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд-София. 
 
 


Прочетете също
Top