Шумен   °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83233 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Арестант поиска 42 000 лв. обезщетение за липса на WC

Арестант поиска 42 000 лв. обезщетение за липса на WC Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Мъж, престоял близо 5 месеца в бившия следствен арест в Шумен, поиска обезщетение от 30 000 лв. за унизителните условия. Плюс тях и 12 000 лв. лихва. Е.Й. пребивавал зад решетките за извършени кражби от 12 март до 24 юли 2014 г. През цялото време бил настанен в килия номер 5, в която има три легла и всички били непрекъснато заети.
Жалбата на затворника, който все още е зад решетките, но в затвора в Ловеч, е срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията"-София. Искът е гледан от Административния съд в Шумен и в сряда магистратите решили, че претенциите на задържания наистина имат основание, но му присъждат 350 лв. обезщетение, както и лихви върху тази сума от момента на подаване на жалбата в края на миналата година.
Установено е, че част от твърденията на Е.Й отговарят на истината и той не е имал непрекъснат достъп до течаща вода и санитарен възел. Мивка и WC липсвали в мизерната килия, надзирателите го извеждали по нужда, когато има възможност за ползването на общите помещения. Магистрати са проучили, че общата площ на килията била 6,3 кв.м. и при налични три легла, това е много далеч от нормата за задължителни 4 кв.м. жизнена площ на човек. Освен това в стария арест на Шумен липсвало и каре за разходки. Затова съдът е отчел, че е установено незаконосъобразно бездействие на администрацията и тя дължи обезщетение.
Иначе, килията имала прозорец, макар и неотваряем, и през него влизала дневна светлина. Въздухът се прочиствал от аспирация.
Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд-София. 
 
 


Прочетете също
Област 18.04.2024 г. 18:31:36 ч.
Top