Шумен  13 °CПетък, 24- ти Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Александър Симов пред Инфо Шумен: С кандидат като проф. Христов имаме шанс да спечелим

Александър Симов пред Инфо Шумен: С кандидат като проф. Христов имаме шанс да спечелим

Политика

-Г-н Симов,  как ще аргументирате решението на Националния съвет на БСП проф. Христо Христов да бъде кандидатът за кмет на Шумен?
- Аз се доверявам изцяло на позицията на Изпълнителното бюро на БСП, че ние с кандидат като проф. Христо Христов имаме шанс да спечелим в Шумен. Това не е голословна позиция, не е че някой е гледал в небето и си го е въобразил. Напротив, на базата на социологическо проучване на авторитетна агенция. За мен много важно е БСП да заложи на формули, предиозборни коалиции, които да осигурят победата. Ние сме в такава ситуация, че трябва да положим максимум усилия и да се представим добре. Иначе певците на въображаемото погребение на БСП ще продължат да си грачат.  Аз подкрепих решението на Изпълнителното бюро защото смятам, че партията не трябва да робува на вътрешнопартийни егоизми и рамки, а  да търси печелившия кандидат, за да покаже, че има усет, стръв към победата.
- Получи се обаче обрат. Общинската конференция номинира Венцислав Венков за кандидат на БСП, а Националният съвет залага на друга кандидатура, тази на проф. Христов.
- Съжалявам, не съм запознат в детайли със ситуацията в Шумен.
- Националният съвет оторизира комисия, която да организира „избори в Шуменската организация на БСП“ и да бъде изготвен цялостен отчет за дейността й. Това означава ли, освобождаването на сегашния общински председател Веселин Пенчев?
- Получи се оживена дискусия по темата. Не е някаква интрига. След като сегашното ръководство има съвсем друг кандидат в главата си беше нормално да се направи цялостен отчет и избори, за да може да има ръководство, което наистина ще работи за изборите през октомври.Това е стратегически много важно за БСП. Не зная точно каква е процедурата . Но беше взето решение за нов цикъл от отчети и избори за нови ръководства. Това може и да означава , че лидерът е отстранен.
- Важен ли е Шумен за БСП?
- За мен Шумен е стратегически важен град. БСП винаги е имала традиционно силно присъствие тук. Заради проблемите, които се натрупаха на последните парламентарни избори останахме без народен представител . Познавам кадри от Шуменска област, които са прекрасни работещи млади хора. И те заслужават да почувстват глътка въздух, да видят БСП като победител тук. От тази гледна точка Шумен е много важен град. Това не означава, че е по-важен от другите, но не е по-маловажен. Именно сега е времето да покажем БСП в различна кондиция и форма.  Самият факт, че се ангажирахме с това пренареждане не означава, че за нас градът не е значим, че сме го неглижирали, а напротив важно е кой ще бъде нашият кандидат.  И какъв резултат ще покаже БСП.
Галина Ганева
 
 


Прочетете също
Област 17.05.2024 г. 17:19:26 ч.
Top